Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Lotus Evora GTC: Karbonová Evora pro závodní okruhy

David Bureš
Diskuze (0)
Nový Lotus Evora GTC si pořídil první závodní tým, nasadí jej do americké závodní série Grand-Am.

Lotus své vozy neupravuje pouze pro rallye, ale také pro okruhové série. Závodním týmům nyní nabízí vylepšenou Evoru GT4 Enduro, která byla přejmenována na Evoru GTC. Hlavní novinkou vozu je snížení hmotnosti o 30 kilogramů.

Dveře Evory GTC jsou vyrobeny z karbonových vláken, střecha a kryt motoru naopak z laminátu. V oknech je použito plexisklo. Tyto změny znamenají, že v závislosti na přání zákazníka automobil váží 1130 až 1140 kilogramů. Vůz je nově vybaven závodním protiblokovacím brzdovým systémem od firmy Bosch a kontrolou trakce. Díky tomu je optimalizován přenos síly motoru na silnici, auto je také stabilnější během brzdění.

Evora GTC obouvá širší pneumatiky – ty vpředu mají rozměry 27/65-18, ty zadní 30/65-18. Kola pak mají rozměry 10 J x 18 vpředu a 12 J x 18 vzadu. Kvůli širším kolům musely být rozšířeny podběhy. Širší pneumatiky mají přinést lepší trakci.

Čtyřlitrový vidlicový šestiválec poskytuje výkon 336 kW a maximální točivý moment 460 Nm. Jednotka spolupracuje s šestistupňovou sekvenční převodovkou Xtrac. Cílem změn je samozřejmě to, aby Evora GTC byla rychlejší než předchozí Evora GT4 Enduro.

Lotus Evora GTC je homologována pro šampionáty British GT Championship, VdeV Series, Dutch Supercar, Creventic Endurance Races nebo MSA Endurance Series. V současnosti vůz prochází homologací i pro sérii Grand-Am GTC.

Závodní Evora GTC se tak bude moci například objevit ve 24hodinovém závodě v Dubaji nebo v australském 12hodinovém závodě Bathurst.

EVora GTS už si našla své první zákazníky. Tým McMahon Raceworks ji nasadí do série Rolex Sports Car amerického šampionátu Grand-Am. Této série se letos mimo jiné účastní Porsche 911 GT3, Ferrari 458 Italia či Mazdě RX-8.

Team Bullrun pak v červnu nechá upravit svoji Evoru GT4 dle specifikace GTC. Automobil bude nasazen ve vytrvalostním šampionátu Britcar MSA.

David Bureš
Diskuze (0)