Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mazda2 – nástupce Demia je zde…

Vitek
Diskuze (0)
Na letošním podzimním pařížském autosalonu představí Mazda svou horkou novinku s názvem Mazda2. Tato novinka bude prvním modelem evropské produkce Mazdy. Výroba Mazdy2 bude počátkem roku 2003 zahájena ve španělské Valencii.

Mazda2 svým označením napovídá, že se jedná po Mazdě6 o další model nové generace automobilů Mazda. Zajímavostí je, že na japonském trhu byl tento vůz představen pod původním názvem Demio (ve fotogalerii máte možnost shlédnout interiéry japonského Demia - interiéry Mazdy2 zatím nebyly zveřejněny). Mazda2 je tak zřejmým nástupcem i u nás dobře známého modelu Demio. Tento model se na evropských trzích nabízí od srpna 1996. Příchod novinky Mazda2 naznačoval již koncept MX Sport Runabaut představený na letošním jarním autosalonu v Ženevě.

Mazda2 přichází do boje o zákazníky v segmentu malých vozů dobře vybavena. Zaujmout by měla především svým dynamickým designem, prostorným a praktickým interiérem a v neposlední řadě také dobrými jízdními vlastnostmi a vysokým standardem bezpečnosti.

Mazda2 nabídne na své rozměry (délka 3925 mm, šířka 1680 mm a výška 1545 mm) výjimečně prostorný a kvalitně zpracovaný interiér. Dobrý přístup a praktičnost vozu vylepšuje i nízká a široká hrana zavazadlového prostoru jehož objem je 330 litrů. Jistě praktická je i možnost dvojitého složení sedadel a sklopení opěradla spolujezdce do roviny, po čemž je ve voze možné přepravovat i dvě horská kola nebo delší předměty.

K pohonu Mazdy2 si bude možné vybrat z této nabídky motorů – zážehové motory 1,25 l o výkonu 55 kW (75 k), 1,4 l o výkonu 59 kW (80 k) a 1,6 l s výkonem 74 kW (100 k). K dispozici bude i moderní diesel se systémem common-rail o objemu 1,4 l s výkonem 50 kW (68 k). Zde se jedná pravděpodobně o diesel vyvinutý ve spolupráci Fordu a PSA (Peugeot-Citroen), přičemž Ford je vlastníkem Mazdy, takže má k dispozici tyto moderní vznětové motory.

Zážehový i vznětový motor o objemu 1.4 l bude možné vybavit i poloautomatickou převodovkou. Tato převodovka nabídne kromě automatického řazení i možnost sekvenční manuální volby převodových stupňů pro sportovnější jízdu.

Mazda2 je pro lepší jízdní vlastnosti vybavena kromě nových pohonných jednotek i upraveným zavěšením kol, zdokonaleným podvozkem, zvýšenou tuhostí karoserie a dobře dimenzovaným brzdovým systémem.

Konstruktéři samozřejmě nezapomněli ani na bezpečnost. Mezi bezpečnostními prvky tak najdeme například pevnou strukturu karoserie, či dvoufázové čelní airbagy reagující podle intenzity nárazu. Mezi volitelnou bezpečnostní výbavou pro všechny modely pak najdeme boční airbagy, okenní airbagy a aktivní bezpečnostní prvky jako je ABS, EBD a DSC.

Vitek
Diskuze (0)