Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mercedes-Benz EQA se ukáže v příštím roce. Jeho vzhled si není těžké domyslet

Stanislav Kolman
Diskuze (0)

Rodina moderních elektrických mercedesů se v příštím roce rozroste o model EQA, elektrické kompaktní SUV posazené pod EQC.

Většina velkých značek se rozhodla postavit první novodobý elektromobil coby SUV – Jaguar I-Pace, Audi e-tron, Ford Mustang Mach-E či Mercedes-Benz EQC. Poslední zmíněný už nám dělal společnost ve srovnávacím testu s e-tronem a kromě výrazného vzhledu a povedeného interiéru zaujal i slušnými jízdními vlastnostmi, minimálně na poměry elektromobilů.

Už v příštím roce se rodinka rozroste o model EQA, což není nic jiného než čistě elektrická verze kompaktního crossoveru GLA postaveného na základech třídy A. Testovací prototypy už pilně cestují po veřejných komunikacích ve Skandinávii a neuniknou zvídavým fotografům. Na základě špionážních snímků představil Kleber Silva na stránce Behance vizi toho, jak by zhruba mohlo auto vypadat v sériové podobě.

Mercedes se snaží své elektrické vozy vzhledově odlišit například unikátní přídí a vodorovnými světelnými linkami vpředu a vzadu. Podobné prvky můžeme očekávat i na menším sourozenci modelu EQC, jen v o něco menším provedení.

Zatímco model EQC má ve skutečnosti na zadním nárazníku naznačené koncovky výfuku, vyobrazená vize dostává řešení bez tohoto prvku, což by pro elektromobil dávalo větší smysl. Něco nám ale říká, že stříbrné šípy zůstanou u svého řešení. Stejně tak si myslíme, že sériové auto dostane „aerodynamičtější“ kola, než která si na svém projektu představuje Silva.

Podle předběžných informací by měl nový elektromobil urazit zhruba 480 kilometrů na jedno nabití. Technické specifikace zatím zůstávají tajemstvím, ale hovoří se o několika různých variantách včetně té s pohonem všech kol.

Konvenční GLA bylo světu představeno teprve nedávno, tudíž očekáváme příjezd odvozeného elektromobilu minimálně za několik měsíců. Na blížícím se ženevském autosalonu už by se ale Mercedes mohl pochlubit konceptem elektromobilu, jenž by vytyčil směr očekávané novinky.

Stanislav Kolman
Diskuze (0)

Doporučujeme