Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mercedes-Benz spustil výrobu nového Vita

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Automobilka Mercedes-Benz zahájila ve Španělsku výrobu nové generace modelové řady Vito.

Třetí generace lehkého užitkového modelu Mercedes-Benz Vito byla odhalena na konci letošního července a ve druhé polovině srpna se rozběhla jeho sériová výroba, i když se výstavní premiéra uskuteční až na IAA v Hannoveru pořádaném od 25. září do 2. října letošního roku.

Nový Mercedes-Benz Vito je prvním zástupcem své kategorie lehkých užitkových automobilů, nabízejícím možnost volby mezi pohonem předních, zadních nebo všech čtyř kol. V případě karoserie budou k dispozici dvě délky rozvoru a tři celkové délky vozidla. Vznětové motory o objemu 1,6 l a 2,15 l nabídnou výkony od 65 kW (88 k) do 140 kW (190 k).

Nové Vito hodlá Mercedes-Benz nabízet ve třech provedeních. Samozřejmostí je čistě užitková dodávková verze, kterou doplňují Mixto pro převoz osob i nákladů a Tourer, který je ideální pro čistě osobní dopravu.

Na trh vstoupí Mercedes-Benz Vito ve své třetí generaci na podzim letošního roku. V Německu to má být v říjnu s cenami od 17.990 euro za základní dodávkovou verzi 109 CDI s nejkratší karoserií.

Mercedes-Benz před spuštěním výroby nového Vita a sesterské třídy V, jejíž produkce byla zahájena letos v březnu, investoval do svého podniku ve španělské Vitorii 190 milionu euro. Tyto finance mířily především na modernizaci a reorganizaci karosárny, lakovny a montážních prostor. Kromě toho bylo investováno více než osm milionů euro do zhruba 300.000 hodin školení zaměstnanců před zahájením výroby nových modelů.

Výrobní závod, který se nachází v samém srdci Baskicka v severozápadním Španělsku, letos slaví 60. výročí od zahájení produkce automobilů. První vůz sjel ze zdejší montážní linky v roce 1954. Tehdy patřil podnik ještě společnosti Auto Union. Od roku 1981 jej plně vlastní Mercedes-Benz.

V současnosti se závod rozkládá na celkové ploše 600.000 m2, z níž připadá zhruba 370.000 m2 na výrobní prostor. Ročně z tohoto podniku vyjede okolo 80.000 vozidel a jedná se druhý největší závod koncernu Daimler na produkci lehkých užitkových modelů.

Ve Vitorii dnes pracuje přibližně 3500 zaměstnanců a kromě toho tento podnik nepřímo vytváří zhruba 13.000 pracovních míst v regionu.

Jake.auto.cz: Mercedes-Benz Vito (přehled článků)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)