Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mercedes-Benz Viano: Modernizace luxusní dodávky

Aleš Dragoun
Diskuze (7)
Koncern Daimler AG modernizoval po sedmi letech výroby sérii W639, tedy luxusní Viano, i užitkové Vito.

Zaměřme se nejdříve na první jmenovanou verzi, která bývá někdy řazena do kategorie velkých MPV. Automobilka ji tvrdošíjně uvádí jako novou generaci, ale pochopitelně jde jen o modernizaci té stávající. Co se změnilo?

Vnější vzhled, materiály v interiéru i technika. Všechny motory využívají v základní výbavě balíček BlueEfficiency. Díky němu konzumují čtyř- a šestiválce méně paliva. Obsahuje totiž například start/stop systém Eco. Zařízení, které automaticky vypne motor při stání na světelné křižovatce, či železničním přejezdu a poté jej znovu nastartuje, si nachází cestu i do této kategorie. Výkonová paleta zážehových a vznětových pohonných jednotek sahá od 100 do 190 kW (126-258 k).

Čtyřválce se mohou pochlubit novou šestistupňovou převodovkou. Poměry nižších převodových stupňů byly zkráceny pro lepší akceleraci, u těch vyšších jsou naopak delší. Změnami prošlo také zavěšení, které bylo optimalizováno pro lepší ovladatelnost, bezpečnost i komfort na palubě. Pneumatiky mají standardně nízký valivý odpor, i touto modifikací klesla náročnost na množství benzinu a nafty.

Interiér je kompletně osvětlen LED diodami, jejichž jas lze korigovat. Nové je čalounění sedadel, ovladače na přístrojové desce i čtyřramenný volant. Pasažéři si mohou užívat více komfortu díky lepší hlukové izolaci, ti zadní pak i zásluhou systému RSE (Rear Seat Entertainment).

Exteriér jsme si nechali nakonec. Ač změny nejsou velké, nové Viano pozná zepředu na první pohled úplně každý podle změněné přední masky s trojicí podélných žeber místo původních čtyř. Přední světlomety mají ve spodní části jakousi vlnku po vzoru osobních vozů značky.

Užitkovému Vitu se budeme věnovat v samostatném článku.

Aleš Dragoun
Diskuze (7)
Avatar - DawQa
15. 5. 2011 08:18
volba
Tohle je nejlepší volba mezi konkurencí a nejlépe 4matic, ikdyž multivan taky stojí za hřích ;-)
Avatar - Parda71 (BMWfans)
3. 7. 2010 16:48
Proč?
Proč vypadá nové viano zezadu jako Hyundai H1 a zepředu jako divné ML? Ty přední světla jsou snad úplně stejná! Děs... někdy se nestačím divit, jak automobilky umí pěkné auto zprznit faceliftem.
3. 7. 2010 11:54
Re: Nova technika
cetl jsem, ze Viano bude mit bocni kamery, je to pravda ? a kde jste se svezl ?
Avatar - twistedTSD
2. 7. 2010 08:33
dobry
prospelo mu to :yes: