Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

MG plánuje vstup na evropský trh s novým SUV

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
Tradiční britská značka, kterou vlastní čínský koncern SAIC, se má prostřednictvím nového SUV již brzy vrátit na evropský trh.

Na letošním autosalonu v Šanghaji bylo představeno první sériové SUV značky MG, které je výsledkem evoluce, na jejíž počátek můžeme umístit koncept Icon z roku 2012. Právě jeho kladné přijetí veřejností se stalo spouštěcím signálem pro vývoj sériového SUV.

V roce 2013 se na autosalonu v Šanghaji představil další koncept, pojmenovaný CS, který již více než zřetelně naznačoval podobu produkční verze. Ta byla sice odhalena již v loňském roce jako MG GTS, ale teprve letos se představuje finální provedení pojmenované MG GS.

Tento model míří nejprve do prodeje na čínském trhu, ale následně zamíří i do Velké Británie, kde doplní v nabídce modely MG 3 a MG 6. Výroba nového SUV má probíhat v Číně a vozy pro britský trh budou montovány z dovezených sad v továrně v Longbridge.

Kromě uvedení ve Velké Británii zvažuje MG uvedení modelu GS i na další evropské trhy, z nichž se stáhla před deseti lety. V rozhovoru pro Automotive News Europe to uvedl Andrew Lowerson, produktový manažer britské značky.

Právě návrat MG do Evropy prostřednictvím SUV může přispět ke změně ve vnímání značky zákazníky, u nichž je díky jejich dlouhé historii většinou stále ještě spojena s dvoumístnými sportovními roadstery, přestože vedle nich nabízela i sportovně laděné sedany a hatchbacky.

MG GS v provedení pro čínský trh má karoserii dlouhou 4500 mm a rozvor náprav 2600 mm. Pod kapotou může pracovat jeden ze dvou přeplňovaných zážehových čtyřválců s přímým vstřikováním paliva ve spojení se šestistupňovou manuální nebo šesti- či sedmirychlostní dvouspojkou převodovkou a pohonem předních nebo všech čtyř kol.

Menší z dvojice nabízených motorů poskytuje z objemu 1,5 l maximální výkon 124 kW při 5600 min-1 a točivý moment 250 N.m dostupný od 1700 do 2400 min-1. Druhá pohonná jednotka s objemem 2,0 l disponuje výkonem 162 kW při 5000 až 5300 min-1 a točivým momentem 350 N.m při 2500 až 4000 min-1.

Na čínském trhu je MG GS nabízeno za ceny od 119.700 čínských juanů (zhruba 490.000 Kč).

V případě uvedení prvního SUV značky na Evropský trh čeká model GS ladění podvozku a dalších komponentů ve spolupráci s Porsche Engineering a rozšíření palety nabízených motorů o vznětové motory.

Automobilka MG Motor vznikla v roce 2006, oficiálně sídlí v Anglii, patří ale čínskému koncernu SAIC. Tato společnost přezvala značku MG, továrnu Longbridge a práva na některé modely poté, co v roce 2004 zkrachovala automobilka MG Rover.

Značka MG má dlouhou tradici, vznikla v roce 1924. V letech 1980 až 1982 přerušila činnost, následně se zaměřila především na výrobu sportovnějších derivátů běžných modelů značky Rover.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
Avatar - Ja Prvni 123
27. 4. 2015 22:13
Já vím, že je to drobnost...
ale MG Rover zkrachoval v roce 2005...