Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Microcar/Ligier v Paříži 2008

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)

Dvě specializované firmy Automobiles Ligier a Microcar letos v létě oznámily, že se spojí a vytvoří společně podnik, který ovládne evropský trh malých automobilů, k jejichž řízení není třeba vlastnit řidičské oprávnění

Dvě specializované firmy Automobiles Ligier a Microcar letos v létě oznámily, že se spojí a vytvoří společně podnik, který ovládne evropský trh malých automobilů, k jejichž řízení není třeba vlastnit řidičské oprávnění. Tak se také stalo a v Paříži se obě automobilky již prezentovaly na společném stánku.

M.GO electric

Rychle se rozvíjející odvětví moderních způsobů uchovávání elektrické energie pomohlo značce Microcar k jednomu z prvních sériových elektromobilů současnosti. V Paříži se světu poprvé ukázal Microcar M.GO Electric, který by se měl začít prodávat ve druhém čtvrtletí roku 2009.

Podobně jako v případě dalších výrobků této firmy jsou připraveny verze, k jejichž řízení není třeba řidičské oprávnění i ty, které jezdí rychleji než 45 km/h, ale řidičák už je pak nutný.

Nízké rychlosti jsou pro výdrž nových lithiových akumulátorů vítanou výhodou. Pomalá verze (rychlost omezena na 45 km/h) dokáže na jedno nabití ujet 110 až 150 km. K dispozici jsou dvě motorizace, obě se 4kW elektromotorem, avšak s odlišnými výkony a kapacitami akumulátorových sad. Jmenovité napětí obou činí 72 V, výkon 9,2 resp. 12,1 kW, kapacita 120 Ah resp. 168 Ah, doba nabíjení 3,6 resp. 4,4 hodiny, hmotnost aku-sady 120 kg resp. 170 kg.

Cena pohybující se kolem 17 tisíc euro je asi o polovinu vyšší než u srovnatelných vozítek se spalovacími motory. Výrobce vyzdvihuje vedle čistého provozu se zvýhodněními na mnoha trzích i nízké provozní náklady. 100 kilometrů vyjde majitele při využití zvýhodněných tarifů nočního proudu ve Francii na 70 až 80 eurocentů.

Ondřej Láník


redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)