Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mini Paceman: První živé dojmy

David Bureš
Diskuze (1)
Osmý zástupce rodiny Mini je označován jako SAC – Sports Activity Coupé.

Mini na pařížském autosalonu představuje třídveřové SUV Paceman. Jak naživo vypadá tato kombinace dvou již prodávaných modelů značky – běžného Mini a SUV Countryman?

Už vzhled Pacemanu kombinuje dva stávající zástupce značky, k tomu však přidává vlastní prvky. Tou je mírně klesající linie střechy směrem vzad a především zadní část. Ta je boubelatá a zcela jinak řešená než u Countrymanu a hatchbacku Mini. Specialitou je výrazný nápis Paceman a kulaté svítilny.

Víko zavazadelníku je po staránách kvůli koncovým světlům hluboce vykrojeno. Víko se otevírá vysoko, nehrozí tak nějaká nehoda, při které by se člověk při nakládání zavazadel zranil.

Palubní deska ničím nepřekvapí, je shodná jako u Countrymanu. Výrazným prvkem zůstává motiv kruhu, kruhový ciferník na vrchu palubní desku doplňuje kruhový budík před řidičem a kruhové výdechy klimatizace.

Řidič a jeho spolujezdec na předním sedadle mají dostatek prostoru, vzadu je sice více místa než v běžném Mini, žádná sláva to ale není. Místo nad hlavou tu je, od sedáku po strop to je 90 centimetrů (o tři centimetry méně než v Countrymanu), pasažéři ale nemají kam dát nohy. Zadní část předních sedadel jde sice koleny zmáčknout, toto řešení je ale vhodné opravdu jen na kratší cesty.

Ani malé děti si jízdu na zadních sedadlech příliš neužijí. B-sloupky jsou masivní a zadní boční okénka jsou nízká. Kvůli tomu tu člověka po pár minutách přepadá klaustrofobie.

Vozy kategorie SUV většinou nabízejí lepší výhled než nižší automobily, Paceman však v tomto ohledu moc výhod nepřináší. A-sloupky jsou širší než u běžného Mini, což zvětšuje mrtvé úhly, dozadu je také hůře vidět, a to kvůli nízkému zadními okénku. Přední rohy karoserie jsou však díky tvarům kapoty dobře patrné.

Zavazadelník nabízí v základním uspořádání objem 330 litrů a je možné jej složením zadních sedadel zvětšit na 1.080 litrů. Dno kufru je hluboko, zavazadlový prostor na délku měří 53 centimetrů, na šířku má v nejužším místě 92 cm a na výšku 65 cm pod plato.

Paceman tedy zůstal věrný stylu nastolenému předchozími modely značky, také u něj vítězí design a styl nad funkčností. Tak to ale mají zákazníci automobilky rádi, otázkou je, zda potřebují právě třídveřové SUV, třeba by místo něj raději ocenili dřívější příchod zvažovaného sedanu.

David Bureš
Diskuze (1)
Avatar - nopolitics
28. 9. 2012 15:14
krasa
todle presne bych bral ... predni cast od country man ktera se mi moc libi a zbytek klasicke mini ...

taky zadni cast je super, ktera mi pripomina fiat 500L ....

skoda jen te palubovky ktera se mi nelibi, jaky ma vyznam mit rychlost uprostred ?