Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Monza slaví 100 let! Připomeňte si historii jednoho z nejslavnějších okruhů světa!

Michal Štěpanovský
Diskuze (0)

Monza, jedna z nejslavnějších tratí v dějinách motoristického sportu, oslavila sto let od svého otevření. Její dějiny jsou velmi bohaté.

Podle britského webu racingcircuits.info existuje aktuálně k 23. září v provozu 450 okruhů v 63 zemích pěti kontinentů. Těžko se však najde takový, který má tak pohnutou historii a na němž se odehrály desítky dramatických událostí.

Architekt musel předělávat

Autodromo Nazionale di Monza funguje od roku 1922 a je třetím nejstarším okruhem na světě. Starší jsou americký Indianapolis a britský Brooklands, kde se ovšem již nezávodí. První důkaz o založení Královského parku v Monze pochází z roku 1805. Byl jím pověřen Eugenio di Beauharnais, nevlastní syn Napoleona a místokrál Italského království. Dne 14. září téhož roku byl vydán císařský výnos o jeho výstavbě v oblasti Monzy s cílem učinit z něj vzorové zemědělské a lovecké sídlo.

Rozhodnutí o výstavbě okruhu padlo v lednu 1922, stavbu financovali členové Milánského autoklubu. Místní obyvatelé nesouhlasili, aby byl park narušen, a tak musel architekt Roselli plány několikrát přepracovat. Využil místních cest a vznikly dva na sebe navazující okruhy, které mohly být v činnosti buď dohromady, nebo každý zvlášť. Na stavbě pracovalo 3500 dělníků, již využívali pětikilometrovou úzkokolejnou trať. Jezdily po ní dvě parní lokomotivy s desítkami vozů. Příjezdovými cestami pendlovaly tři desítky nákladních automobilů.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Michal Štěpanovský
Diskuze (0)

Doporučujeme