Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Muzeum Ferrari: Tovární sbírku lze navštívit i virtuálně

Aleš Dragoun
Diskuze (0)
Pokud se chtěl kdokoliv podívat do továrního muzea Ferrari, musel až dosud přímo do Maranella. Už to není třeba.

Tovární kolekce vzpínajícího se koníka je nově k dispozici i na Google Maps. Internetový gigant zařadil fotografie pořízené do prosince 2015 do oblíbené funkce Street View. Lze tak projít muzeum virtuálně. Stačí zadat do Google Maps patřičná klíčová slova („muzeum Ferrari“) a poté, co se zobrazí budova na mapě, se vydat na prohlídku. Kliknout na fotky už není problém ani pro počítačového neználka.

Street View nabízí i starší statické snímky bezprostředního okolí, ale těmi novějšími z interiérů lze otáčet o 360 stupňů pomocí kurzoru myši. Jsou navíc poměrně kvalitní... Nabízejí tedy pohledy na sportovní a závodní vozy včetně prototypů, dále také vystavených modelů a maket v životní velikosti. Obzvláště právě prototypy nikde jinde neuvidíte, protože se mnohdy dochoval jen jeden. Spousta jich byla zničena cíleně při různých bariérových zkouškách, Ferrari má přece také vlastní vrakoviště u testovací trati Fiorano, kam se normální smrtelník prostě nemá šanci.

Znalci historie vědí, že automobilka postavila monopost pro 500 mil Indianapolis 1987. Hrozila odchodem z formule 1 do USA (a ne poprvé ani naposledy), tehdy neměl americký šampionát jednotné podvozky, jako je tomu dnes. Tenhle slavný závod však na rozdíl od Maserati nikdy nevyhrála. V 50. letech na čtyřkilometrovém oválu přitom několik vozů typu 375 startovalo, většinou s americkými piloty, výjimkou byl Alberto Ascari. Najdete zde také kupříkladu Sigmu Grand Prix od Pininfariny, studii bezpečného vozu F1. Nechybějí ani ty, které Scuderii přivezly tituly z nejprestižnější kategorie.

Virtuální návštěva muzea Ferrari z pohodlí domácího gauče je pro lenochy fajn a nehrozí, že byste se vystavených strojů chtěli dotýkat, což se stejně nesmí. Nemusíte utrácet za dopravu, pohonné hmoty, mýtné, hotely a jídlo. Jenže chybí přímý kontakt s unikáty. Co na tom, že cestou do Itálie utratíte spoustu peněz. Fanoušek maranellských koníků, byť má doma maximálně nějakou tu zmenšeninu a ne skutečné auto, je obětuje rád. A vlastně i nefanoušek, milovník poválečné historie a formule 1.

Nemůžete přece říci, že jste tam byli a viděli tenhle či onen unikát. Nemáte ani vstupenku nebo pohled, případně vlastní fotky. Nekoupíte si nic v prodejně suvenýrů. Že ušetříte hromadu eur? No a? O tom to všechno přece je...

Aleš Dragoun
Diskuze (0)