Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nabíjení elektromobilů mají usnadnit roboti, první se představí již příští rok

Ondřej Mára
Diskuze (4)

Budoucnost by měla patřit autonomním elektromobilům, jenže kdo je bude nabíjet? No jasně, přece autonomní nabíječky.

Plně autonomní nabíječky přitom nejsou žádnou novinkou. Prototyp svého plně automatického nabíjecího robota prezentovala v roce 2015 i automobilka Tesla, jenže jako první ho do provozu zřejmě uvede společnost Electrify America, která na území USA provozuje i standardní nabíjecí stanice.

Ve spolupráci se Stable Auto plánuje Electrify America otevřít svou první plně autonomní nabíjecí stanici již začátkem příštího roku, a to v kalifornském San Francisku. Stanice by měla být vybavena nabíječkami Electrify America o výkonu 150 kW a robotickými rameny s technologiemi Stable.

O robotických ramenech toho zatím mnoho nevíme, podle fotografií jsou však složena z několika sekcí, které robotům umožňují volný pohyb v mnoha směrech. Na konci robotické paže je pak umístěn tradiční nabíjecí konektor, vedle kterého můžeme vidět kameru s přisvětlovací diodou. Ta by měla pomoci s přesným navedením konektoru do nabíjecí zásuvky.

Samotné nabíjení by mělo probíhat zcela autonomně – a to již od příjezdu elektromobilu na parkoviště. „Vozy se mohou zaparkovat kdekoliv uvnitř standardních parkovacích míst a roboti Stable zajistí automatické propojení mezi vozidlem a nabíječkou,“ uvádí Electrify America ve své tiskové zprávě. Celý areál nabíječky by se měl navíc obejít bez jakékoliv obsluhy, takže si roboti budou muset poradit i s otevřením dvířek, za kterými bývají nabíjecí porty umístěny.

Video se připravuje ...

„Autonomní vozidla sehrají v budoucnosti řízení důležitou roli, zejména u vozových parků, a přizpůsobení nabíjení pro plně autonomní elektromobily sehraje důležitou roli v jejich rozvoji,“ uvedl Wayne Killen, ředitel plánování infrastruktury a rozvoje obchodu v Electrify America, LLC.

Ondřej Mára
Diskuze (4)

Doporučujeme

3. 8. 2019 22:15
Re: To jsou takový krawiny že to swět newiděl ...
To je sviatok, keď s tebou súhlasím, ale musím, inak sa nedá.
Avatar - WinDiesel
3. 8. 2019 20:57
To jsou takový krawiny že to swět newiděl ...
:no: :no: :no: :no: :no: