Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nechceme odepisovat spalovací motor, říká šéf BMW

Marek Bednář
Diskuze (33)

Lidem, kteří nechtějí elektromobil, ho vlády těžko vnutí, myslí si Oliver Zipse, šéf automobilky BMW. Proto stále investuje do spalovacích motorů, a mimo jiné také do aut s vodíkovým pohonem.

Řada automobilek se zavázala k ukončení výroby aut se spalovacími motory ve více či méně realistickém časovém horizontu. BMW k nim ale nepatří, naopak je známé tím, že se spalovacích motorů drží a v jednom jinak totožném modelu dokáže nabídnout konvenční, plug-in hybridní i ryze spalovací pohon.

„Nechceme odepsat spalovací motor,“ nechal se slyšet Oliver Zipse, šéf automobilky, na ekonomickém fóru ve Frankfurtu. Důvodem je prostě to, že řada zákazníků nechce elektromobil; prodeje elektrických BMW sice stoupají, ale není to tak, že by o jeden prodaný elektromobil více zároveň znamenalo

Video se připravuje ...

Zipse už v minulosti varoval státní i nadstátní vlády před vnucováním elektromobilů lidem, kteří je nechtějí. Podle jeho čerstvého vyjádření si v případě, že se celý autoprůmysl přeorientuje na elektromobily, lidé ponechají své benzínové či naftové auto delší dobu.

V současnosti přitom vozy s konvenčním pohonem co do prodejů s náskokem převládají nad elektromobily. Podle Zipseho není dobře „pomlouvat produkty, které jsou stále v nabídce“.

Automobilka navíc nevěří, že budoucnost je ryze bateriově elektrická; kromě nekončících investic do spalovacích motorů také stále pracuje s vodíkem. Nejčerstvěji odhalila model iX5, který sice není určený k běžnému prodeji – automobilka má vyrobit méně než 100 kusů, lidem je bude zapůjčovat a sbírat od nich zpětnou vazbu – ale nahlíží na něj jako na realistickou alternativu bateriových elektromobilů.

Marek Bednář
Diskuze (33)

Doporučujeme

21. 12. 2023 18:35
Re: G60 40i
Mate pomerne vysoky naroky.
:-)

V USA je velmi dobre hodnocen Genesis.
Pry by se mel snad dat koupit i v Cesku.
Ma i zajimava rebrandovana Hyundai EV.
https://elektrickevozy.cz/…ji-elektromobily
21. 12. 2023 17:13
Re: G60 40i
Tak sme na tom cca podobne. Inac tych ludi, pre ktorych 5-ka prestala v tejto generacii davat zmysel, bude asi viac, minimalne v Europe. Bohvie, co to spravi s predajmi, i ked BMW sa s g60 evidentne zameralo skor na azijsky trh (sudiac podla dizajnu), takze ich mozno slabsie predaje v EU nebudu az tak trapit.
21. 12. 2023 16:46
Re: G60 40i
Kdybych kupoval teď hned, tak bych to tak zřejmě udělal. I když teda já už 540i měl, pak 640i GT po faceliftu, tak se mi taky uplně nechce si kupovat “staré” auto. Ale teprve mě to čeká hlavně protože bude končit leasing, takže teď to prostě nejde nebo nedává smysl.

Uvidíme…nejlepší by bylo si to ekonomicky trochu srovnat a když by člověk přitlačil v rozpočtu tak asi je z čeho vybírat :D Ta 540i byla dosud taková ideální varianta pro někoho kdo chtěl technicky něco mnohem víc než mainstream (Superb), ale zároveň výrazně levnější než S-Class, Panamera a podobná top auta.

V nové generaci to omezení na 520d/i (ztrácí některé výhody proč kupovat tak drahé a sofistikované auto), elektro verze (není pro mě na úrovni použitelnosti) nebo PHEV (vydávané za ideální řešení pro všechny) je pro mě nešťastné.
21. 12. 2023 13:49
Re: G60 40i
pokial to chces teraz a nie trebars o 2 roky, preco nekupit skladovu 540i G30/G31LCI? Este su dostat aj uplne nove s nulovym najazdom. Pride mi to ako ovela lepsia volba nez G60, aj keby rovno bola G60 540i pre EU trh
21. 12. 2023 12:04
Re: G60 40i
No s tim by se asi dalo souhlasit.
:yes:

Ja take nejsem uplne priznivcem PHEV, ktere obzvlast na dalnici moc smysl nedavaji.

Na druhou stranu si myslim, ze hmotnost neni nejdulezitejsi parametr 5er. Ten ja beru jako kompromis mezi cestovanim a obratnosti spis s durazem na komfort. Kdo chce vic obratnosti, mel by zvolit spis 3er. To je muj pohled.

Jsem rad, ze nejsi neofob.