Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nechcete zajímavé auto z bondovky? Do aukce míří Mercury z filmu Ve službách Jejího Veličenstva

Jan Zajíc
Diskuze (0)

K filmům o Jamesu Bondovi tradičně patří také zajímavá auta. A nejde jen o stroje značky Aston Martin, ve snímcích o britském špionovi se v průběhu let objevila rozmanitá směs vozidel.

Například ve filmu Ve službách Jejího Veličenstva (On Her Majesty's Secret Service) z roku 1969 hraje vcelku velkou roli kabriolet Mercury Cougar XR-7. Samotný Bond, kterého poprvé a naposledy ztvárnil George Lazenby, sice řídí Aston Martin DBS, červené Mercury ovšem děj spojuje s italskou komtesou Teresou di Vicenzo, zvanou Tracy, špionovou přítelkyní.

A právě tento Cougar z roku 1969 míří do dražby společnosti Bonhams. Jde o skutečné filmové auto, údajně jedno ze tří použitých při natáčení, která se dochovala do současnosti. Čtvrtý kus natáčení nepřežil. Sešrotován byl poté, co utrpěl výrazné škody během honičky na ledu a sněhu.

Cougar by ovšem byl zajímavý i bez účasti v bondovce, jde totiž o vrcholnou specifikaci s bohatou výbavou. Pod kapotou blízkého příbuzného Fordu Mustang se navíc ukrývá největší tehdy dostupný motor, tedy sedmilitrový osmiválec Cobra Jet poskytující oficiálně 340 koní. Spojený je s třístupňovou automatickou převodovkou.

Hezkým detailem filmového vozu jsou nosiče na lyže připevněné k víku zavazadelníku.

Podle aukční síně vůz nedávno prošel kompletní renovací, která zahrnovala nejen práce na vizuální podobě, ale také na mechanice. Společnost Bonhams očekává, že se Cougar prodá za částku mezi 2,8 až 4,4 milionu korun.

Jan Zajíc
Diskuze (0)