Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Německý boj proti SUV? Ministryně životního prostředí by je ráda zdražila

Ondřej Mára
Diskuze (98)

Německé ministryni životního prostředí by se líbil systém bonusů a malusů, který by zdražil pořízení aut s vysokou spotřebou, především tedy SUV, a zvýhodnil koupi elektromobilů.

Svenja Schulze, německá ministryně životního prostředí, by byla ráda, kdyby si zájemci o velká auta s velkými emisemi CO2, tedy typicky SUV, za svůj komfort připlatili. Na druhé straně by pak ráda snížila ceny menších elektromobilů, tedy vozidel s nulovými lokálními emisemi CO2.

V podstatě tak naznačila možnost vzniku jakéhosi bonusového a malusového systému, jaký známe například od pojišťoven. „Myslím si, že by bylo správné, aby si ti, kteří kupují velká a benzín-hltající auta, trochu připlatili, zkrátka dostali přirážku“ cituje vyjádření Schulze německá tisková agentura DPA.

Podle ministryně životního prostředí totiž stále existuje potřeba dalších regulací – pravděpodobně k omezení emisí CO2 z dopravy, proti kterým se nyní v Německu silně bojuje. „Ale systém je proveditelný. Dnes také platíme náhrady těm, kteří si kupují elektromobily,“ dodala podle Autobild.de Schulze.

Systém podobných bonusů a malusů by pak podle názoru DPA mohl být zaveden například prostřednictvím daně z motorových vozidel. Na jejich úpravě, v závislosti podle emisí CO2, už se přitom německá vláda dohodla v září minulého roku. Z ministerstva financí však prozatím stále nepřišel finální legislativní návrh.

Současně se také německá vláda dohodla na větší finanční podpoře při nákupu elektromobilů a plug in-hybridů, kvůli průtahům v implementaci těchto změn však v současnosti prodeje elektrifikovaných vozidel na německém trhu stagnují. Nikdo zkrátka nechce za elektromobil zaplatit víc, než by musel například o měsíc později.

Zelení a environmentalisté návrh ministryně Schulze pochopitelně vítají. „S cílem rychle zlepšit ničivou klimatickou stopu v dopravě neexistuje jiný způsob, než zdražit auta s vysokou spotřebou a zlevnit auta šetrná ke klimatu,“ cituje Autobil.de Tobiase Austrupa, odborníka na dopravu v organizaci Greenpeace.

Proti návrhu se pak postavila například organizace ADAC. „Se systémem bonusů a malusů si mnozí spojují velmi silný nárůst daně z vozidel a vysoké zatížení pro větší vozidla, která ale rodiny také potřebují,“ cituje Autobild názor Gerharda Hillebranda, viceprezidenta ADAC pro dopravu. Proti návrhu se pak postavili i někteří politici z koaličních stran ve vládě.

Ondřej Mára
Diskuze (98)

Doporučujeme

Avatar - Barrichello
6. 2. 2020 12:25
Re: .... zbytečně složité....
Ty dovozové firmy jezdí na vzduch vid :-) To autíčko košíku a rohliku než ke mě dojede tak vypustí polovinu splodin co já za cestu do práce a zpět, při které se stavím nakoupit
Avatar - Barrichello
6. 2. 2020 12:24
Re: .... zbytečně složité....
Kůrovec sežral lesy, protože státní lesy ho zlikvidovlai a vedle Franta Jetel, soukromý vlastník se na to vybodnul nebo církev a a kůrev přeskočil od nich zas zpátky do lesa, kde ho zlikvidovali. Nikdo to neřeší, odpovědnost soukromých majitelů nula, dostali les někde 300 km od míst akde bydlí, nemaj techniku, lidi si anjímat nebudou protože na to nemaj a už to jede. Zeptej se lesáků a těžařů, oni ti to vysvětlí jak je to s kůrovcem.

To samé je špatné zadržování vody, není to o tom že prší málo, ale že vybetovanované a vyasfaltované plochy, megalány polí, bez remízků a lesů, vybetovaná koryta řeka potoků nic nezachytávaj

jenže tohle nikdo neřeší. Z toho není byznys, hlavní je stavět větrníky a EV auta a namastit si kapsy
Avatar - Barrichello
6. 2. 2020 12:19
Re: .... zbytečně složité....
Komunismus kde je tržní hospodářství, není tam beztřídní společnost, sou tam mulitmiliardáři a zadarmo ti nikdo nic nedá.

zajímavej komunismus :-)
Avatar - Barrichello
6. 2. 2020 12:18
Re: Už i politici vědí...
Jo neuvěřitelné peníze v tom jsou, vyhozené oknem a bude to znamenat ekonomický krach a občanské války akorát. Počkej si :-)
6. 2. 2020 10:54
Re: .... zbytečně složité....
Obecne zvasty tu davas ty. Ono totizto nestaci mat nazor, alebo pocit a dojem. Treba si otvorit data z historie, alebo precitat od naozajstnych vedcov, nie klimaalarmistov, ako sa veci maju. V mnohych oblastiach sa veci zlepsuju lebo technologie a podmienky. Kludne si deti nemaj, aspon tie moje budu mat viac priestoru.