Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Neoplan, Setra, Van Hool a VDL: Patrový autobusový luxus (+video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Patrové autokary patří k nejatraktivnějším zástupcům autobusů pro dálkovou dopravu. V Evropě se jejich výrobě v současnosti věnují značky Neoplan, Setra, Van Hool a VDL.

Patrová vozidla se prosadila již v 19. století v hromadné dopravě ve Velké Británii. Tehdy ještě byla tažena koňmi, ale s nástupem spalovacího motoru se již v prvním desetiletí dvacátého století objevují první patrové autobusy.

Červený double decker se bez ohledu na značku svého výrobce stal jedním z typických znaků Londýna a ve druhé polovině dvacátého století se patrové autobusy ve službách městské hromadné dopravy rozšířily do řady měst po celém světě a v Evropě pak k nejznámějším patří vedle londýnských i ty berlínské.

V případě meziměstského a zájezdového využití se patrové autobusy v Evropě objevují až v šedesátých letech a většího rozšíření se dočkaly až v osmdesátých a devadesátých letech dvacátého století. Tehdy byla jejich nabídka na evropském trhu pravděpodobně nejpestřejší.

V současnosti se vývoji a výrobě patrových zájezdových autobusů věnují v Evropě především značky Neoplan, Setra, Van Hool a VDL.

Neoplan Skyliner

Historie Neoplanu Skyliner se začala psát v roce 1964 a v současnosti lze tento model označit za jednoho ze zakladatelů třídy luxusních dvoupatrových autobusů pro dlouhé cesty. Po silnicích celého světa jezdí více než čtyři tisíce zástupců této modelové řady.

Současná generace tohoto autobusu se v předsériové podobě poprvé představila na IAA v Hannoveru v roce 2010 a v následujícím roce mělo na veletrhu Busworld v belgickém Kortrijku premiéru produkční provedení.

Neoplan tehdy zmínil celkovou délku 13.990 mm, ale nyní uvádí rovných 14,000 mm. Autobus s šířkou 2550 mm a výškou 4000 mm má rozvor mezi první a druhou nápravou 6700 mm a mezi druhou a třetí nápravou 1470 mm. Výška prvního schodu v předním i zadním vstupu je 360 mm. Poloměr otáčení uvádí výrobce 23,3 m.

Exteriér současného provedení se pyšní moderním designem, působícím elegantně a dynamicky zároveň. Neoplan na svou vlajkovou loď aplikoval designový směr Sharp Cut Design, za který získal několik ocenění red dot design award, které bylo pro rok 2012 uděleno i samotnému modelu 2012.

K charakteristickým rysům tohoto designového směru značky Neoplan patří boční zasklení provedení předních partií i zádě a tvar výřezů blatníků. Na finálním vzhledu dvoupatrového autobusu se pracovalo v aerodynamickém tunelu a cílem bylo snížení spotřeby paliva, emisí CO2 i aerodynamického hluku.

Neoplan uvádí, že hodnota součinitele odporu vzduchu je 0,41 a spotřeba paliva je i díky propracované aerodynamice při ustálené rychlosti 100 km/h o 5 % nižší než u předchozí generace. Průměrná spotřeba paliva se může pohybovat pod hodnotou 30 litrů nafty na 100 km.

Skyliner může ve svém interiéru nabídnout různé konfigurace sedadel. Samotný výrobce v propagačních materiálech zmiňuje trojici provedení se 68, 76 a 83 sedadly, která vždy doplňují dvě sedadla pro personál.

Spodní paluba je koncipována jako akční zóna, kde jsou mezi sedadly umístěny bohatě dimenzované stolky a je zde i kuchyňka a toalety. Spodní paluba nabízí na výšku 1840 mm a díky větší prosklené ploše i více světla.

Od podlahy po strop nabízí horní paluba na výšku 1680 mm. Na všech sedadlech jsou bezpečnostní pásy a cestující mají nad svými hlavami objemné odkládací police. Při nočních cestách zjednoduší personálu i cestujícím pohyb v interiéru pásy z LED umístěné v podlaze a na schodišti.

Nejen při dlouhých cestách mohou cestující na dolní palubě sledovat na 10palcových monitorech cestu před sebou z pohledu řidiče nebo film z DVD přehrávače. Na horní palubě jsou k dispozici minimálně dva 19palcové monitory.

Komfort cestujících zvyšuje i řešení klimatizace, kdy je v zádi umístěna klimatizační jednotka pouze pro horní palubu, zatímco dolní paluba má dva vlastní výměníky umístěné za pravými a levým předním kolem. Toto řešení má zajistit lepší regulaci teploty pro horní a dolní palubu.

Tato klimatizace se zasloužila i o zvětšení objemu zavazadlového prostoru, protože odpadly vzduchové kanály vedené z motorového prostoru na spodní palubu. V závislosti na konfiguraci autobusu je nyní k dispozici až 11 m3 pro zavazadla cestujících. Tento prostor je přístupný z obou vnějších stran autobusu a také z kuchyně v zadní části spodní paluby.

Základem autobusu je prostorový rám z vysokopevnostní oceli. Ten má být při srážce schopen absorbovat mnohem více energie nárazu než jeho předchůdce a má cestující ochránit i při převrácení. Aby k něčemu takovému nedošlo, jsou ve výbavě systémy ABS, BA, EBS, ASR, ESP, kontrola maximální rychlosti (MSC), adaptivní tempomat (ACC), sledování zvoleného jízdního pruhu (LGS) a systém sledování tlaku v pneumatikách (TPM). Na přání může být ve výbavě i protipožárním systémem.

Podvozek využívá vpředu nezávislé zavěšení kol a vzadu je vybaven hypoidní nápravou MAN v kombinaci s elektronicky řízenou vlečenou nápravou. Poprvé u dvoupatrového autobusu je použita elektronická kontrola odpružení CDS, která je schopna udržovat konstantní jízdní komfort vozidla.

Celková hmotnost modelu Skyliner je 26.000 kg a pohotovostní hmotnost se podle vybavení pohybuje od 18.000 do 18.500 kg. K pohonu luxusního zájezdového autobusu slouží přeplňovaný vznětový šestiválec MAN D 2676 LOH Euro 6 o objemu 12,4 litru s výkonem 371 kW (505 koní) při 1800 min-1 a točivým momentem 2300 N.m dostupným od 930 do 1400 min-1. Standardně spolupracuje pohonná jednotka s automatizovanou dvanáctirychlostní převodovkou MAN TipMatic.


Setra S 431 DT

Německá značka Setra se zařadila mezi výrobce patrových zájezdových autobusů na počátku osmdesátých let dvacátého století. První generaci jejích patrových autobusů představoval model S 228 DT z let 1982 až 1993. Zároveň s koncem tohoto modelu nastoupil patrový autobus S 328 DT, jehož přímým nástupcem se stal v roce 2002 představený model S 431 DT, který byl uveden jako vlajková loď řady TopClass 400.

V současnosti sice představuje vrchol v nabídce značky Setra modelová řada TopClass 500, ale luxusní patrový autokar si i přesto zachoval svůj status výjimečnosti a i nadále zůstává v nabídce svého výrobce. Ten jej průběžně modernizuje, aby odpovídal nárokům kladeným na luxusní autokary klienty i legislativou.

Setra S 431 DT je se svým elegantně zdrženlivým zevnějškem typickým zástupcem stále aktuálního designového stylu své značky. V současnosti je tento model v nabídce s celkovou délkou 13.890 mm, šířkou 2550 mm a výškou 4000 mm. Rozvor mezi první a druhou nápravou je u tohoto modelu 6700 mm a mezi druhou a třetí nápravou 1350 mm. Poloměr otáčení uvádí výrobce 22,978 m.

Autokar ve své standardní podobě nabízí možnost volby ze 78 nebo 83 sedadel ve dvou podlažích, z nichž to dolní má vnitřní výšku ke stání 1824 mm, zatímco horní 1682 mm. Výrobce pak uvádí, že je schopen dodat vozidlo, v jehož interiéru bude až 93 sedadel pro cestující. V závislosti na konfiguraci autobusu je k dispozici až 8,9 m3 pro zavazadla cestujících.

Přístup na horní patro umožňují dvě schodiště, z nichž jedno je umístěno za sedadlem řidiče a druhé u zadních dveří nad první zadní nápravou. Vedle svých konkurentů vyniká značka Setra nabídkou různých typů komfortních stavitelných sedadel, u nichž lze navíc volit z několika provedení čalounění.

Součástí výbavy, zvyšující cestovní komfort je vedle pohodlných sedadel, klimatizace a multimediálního systému s obrazovkami i toaleta a kuchyňka. Palubní telefon se dvěma základnami, umožňuje komunikaci se servisním personálem nebo průvodci během jízdy.

Vysokou míru bezpečnosti provozu má zajistit armáda asistenčních systémů v čele s Active Brake Assist 3. Ten při zjištění překážky v jízdní dráze upozorní řidiče na tuho skutečnost a v případě potřeby dokáže z rychlosti do 60 km/h zastavit vozidlo i bez jeho zásahu.

Dalšími systémy zvyšujícími bezpečnost provozu jsou mimo jiné aktivní tempomat s udržováním konstantního odstupu mezi vozidly (ART) a asistent pro jízdu v jízdním pruhu (SPA), systém Attention Assist (ATAs), který je schopen rozpoznat počínající znaky únavy řidiče a vyzvat ho, aby si včas dopřál pauzu. Samozřejmostí jsou i ESP, EBS a sledování tlaku v pneumatikách (TPMS).

Pohonnou jednotkou pro tento patrový autokar je v současnosti přeplňovaný řadový šestiválec OM 471 Euro VI, poskytující z objemu 12,8 l výkon 375 kW (510 k) a točivý moment 2500 N.m při 1100 min-1.

O přenos točivého momentu na kola se stará osmistupňová automatizovaná převodovka Mercedes-Benz GO 250_8 MPS s inteligentním řešením plíživého pohybu vpřed i vzad pro opatrné pojíždění. Nejde o prokluzování spojky a tudíž úbytek její životnosti. Minimální rychlost dovoluje extrémní snížení otáček motoru s pojistkou proti jeho úplnému zastavení.


Van Hool TX Astromega

Rodinná firma Van Hool NV byla založena v roce 1947 v Koningshooikt nedalo Lier v Belgii a vypracovala se na uznávanou karosárnu, která se v současnosti věnuje výrobě městských i linkových autobusů, trolejbusů, autokarů a návěsů.

V případě autokarů má značka Van Hool v současnosti ve své nabídce dvě základní modelové linie, jejichž zástupce spojuje označení EX či TX. V rámci řady TX je vedle standardních provedení nabízena i trojice vozidel s technikou značky Scania a rovněž autobusy pro severoamerický trh.

S výrobou patrových autobusů začala společnost Van Hool na počátku sedmdesátých let, ale tehdy se ještě jednalo o vozidla pro městskou hromadnou dopravu. Luxusní patrová zájezdová vozidla přišla o něco později, ale již v roce 1982 dodala belgická firma první patrový autokar do Japonska.

V současnosti má Van Hool v nabídce dvojici patrových zájezdových autobusů v podobě modelů TDX25 Astromega a TDX27 Astromega, zastupujících aktuální generaci řady TX, jejíž premiéra se odehrála v roce 2011 na veletrhu Busworld v belgickém Kortrijku. Tato dvě standardní provedení pak doplňují TDX27 Astromega Scania a TDX Astromega USA.

Patrové autokary značky Van Hool se drží designového stylu řady TX s výraznou boční linií pod okny. Provedení TDX25 Astromega je dlouhé 13.150 mm s rozvorem náprav mezi první a druhou nápravou 6160 mm a mezi druhou a třetí nápravou 1300 mm. Verze TDX27 Astromega má celkovou délku 14.105 mm při rozvoru náprav mezi první a druhou nápravou 6850 mm a mezi druhou a třetí nápravou 1300 mm. Stejné rozměry má mít i TDX27 Astromega Scania. Všechny tři evropské verze spojuje šířka 2550 mm a výška 400 mm.

Pro severoamerický trh určený Van Hool TDX Astromega USA má při celkové délce 13.520 mm rozvor náprav mezi první a druhou nápravou 6360 mm a mezi druhou a třetí nápravou 1300 mm. Šířka této verze je pak 2590 mm a výška 3990 mm.

Ve svém standardním provedení nabízí kratší z evropských verzí uspořádání sedadel v konfiguraci 59 + 22 + 1 + 1 a zavazadlový prostor o objemu 6,5 m3. Delší evropská verze má sedadla uspořádána v konfiguraci 63 + 26 + 1 + 1 a zavazadelník o objemu 7,2 m3. Pro verzi s technikou značky Scania je uváděno 67 + 20 + 1 + 1 sedadel a stejný objem zavazadelníků jako u standardního TDX27 Astromega.

Severoamerický TDX Astromega USA má nabídnout sezení maximálně 71 cestujícím a pro jejich zavazadla má k dispozici prostor o objemu 7,9 m3.

Patrové autokary představují podobně jako u konkurenčních značek vrchol v nabídce svého výrobce a tomu odpovídá i provedení interiéru, v němž je dbáno na maximální komfort cestujících. Samozřejmostí jsou sedadla se stavitelným sklonem opěradel i podnožek, vnitřní LED osvětlení výkonná klimatizace i multimediální systém a k dispozici jsou i toalety a kuchyňky.

Van Hool používá pro modely TDX25 Astromega a TDX27 Astromega standardně motorů PACCAR MX-13 v provedení Euro 6. Tyto přeplňované vznětové řadové šestiválce jsou pro tyto autokary k dispozici s výkonem 340 kW (462 k) a točivým momentem 2300 N.m nebo v provedení s výkonem 375 kW (510 k) a točivým momentem 2500 N.m.

Van Hool TDX27 Astromega Scania je vybaven přeplňovaným vznětovým šestiválcem švédské značky o objemu 12,7 litru v provedení Euro 6 s výkonem 360 kW (490 k) a točivým momentem 2550 N.m. K pohonu TDX Astromega USA pak slouží přeplňovaný vznětový šestiválec Cummins ISX12, který z objemu 12,0 litru poskytuje výkon 317 kW (431 k) a točivý moment 2237 N.m.


VDL Futura FDD2

Společnost VDL Bus & Coach představila svůj nejnovější dvoupatrový autokar Futura FDD2 v září roku 2015 jako nástupce modelu VDL Synergy a zároveň další krok ve vývoji modelové řady Futura a dvoupodlažních autobusů své značky.

Příslušnost novinky k modelové řadě Futura vedle samotného jména dokazují i linie tohoto dvoupatrového autokaru, rozvíjející styl svých starších příbuzných. To je nejlépe viditelné v oblasti předních partií na tvaru hlavních světlometů a zároveň i na provedení boků a zádi.

VDL Bus & Coach uvedl svou novinku rovnou ve dvou délkách. První z nich FDD2-130 s kapacitou až 84 cestujících má celkovou délku 13.085 mm, zatímco druhé provedení FDD2-141 při celkové délce 14.145 mm nabízí prostor pro 96 cestujících. Rozvor náprav mezi první a druhu nápravou je 6195 mm, resp. 7255 mm a mezi druhou a třetí nápravou je rozvor 1500 mm u obou provedení. Shodná je pak i šířka 2550 mm a výška 4000 mm. Poloměr otáčení uvádí výrobce 21,45 m, resp. 24,3 m.

Podobně jako ostatní modely řady Futura i dvoupatrový FDD2 využívá modulární konstrukci a sendvičových panelů střechy i podlahy horního podlaží. Díky tomu bylo možné dosáhnout v dolním podlaží mezi podlahou a stropem výšky 1855 mm, zatímco v horním podlaží je k dispozici 1724 mm mezi podlahou a stropem.

Sendvičových panelů je kromě výše zmíněných částí využito i v dalších prostorech autobusu a výrobce zmiňuje například stěny toalety. Ta mimochodem disponuje 80litrovou nádrží na odpadní vodu. V případě zavazadlové prostoru je uváděn objem 8,8 m3 pro kratší verzi a 9,3 m3 pro delší provedení.

Interiér dvoupatrového autokaru má i v konfiguraci sedadel 96 + 1 + 1 vynikat bohatou nabídkou vnitřního prostoru a k jeho přednostem má patřit i bezbariérový přístup do spodního podlaží širokými dveřmi před zadními koly nebo absence jakýchkoliv ostrých rohů a to včetně prostoru kuchyňky.

Komfort cestujících má vedle bohaté nabídky vnitřního prostoru a pohodlných sedadel zajistit i výkonný klimatizační systém a multimediální systém, jehož součástí může být i několik 19palcových obrazovek.

Na pohodlí bylo myšleno i na pracovišti řidiče. Ten má k dispozici vedle plně stavitelného sedadla a ergonomicky rozmístěných ovládacích prvků i vstup USB, 24- i 12voltovou zásuvku a úložný prostor.

V souladu s evropskou legislativou, platnou od 1. listopadu 2015, je autokar Futura FDD2 vybaven aktivním brzdovým asistentem AEBS a nechybí ani systém sledování jízdního pruhu LDWS. Standardem je mimo jiné i asistent rozjezdu do kopce a ESP, zatímco adaptivní tempomat je k dispozic na přání.

K pohonu VDL Futura FDD2 slouží 12,9litrový přeplňovaný řadový šestiválec PACCAR MX-13, disponující výkonem 375 kW (510 k) a točivým momentem 2500 N.m ve spojení s dvanáctistupňovou převodovkou AS-Tronic.


Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)