Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Neva AirQuadOne bude létající elektrická čtyřkolka

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
Evropské konsorcium Neva Aerospace pracuje na vývoji létajícího stroje, který svým vzhledem i pozicí pilota silně připomíná čtyřkolku, k níž ho přibližuje i jeho označení.

Neva AirQuadOne je sice prozatím pouhým projektem, ale rozhodně si zaslouží pozornost díky své koncepci a konstrukci, v níž mají být hojně využity kompozitní materiály. K pohonu všech vrtulí tohoto stroje pak slouží elektromotory.

Stroj o hmotnosti kolem 500 kg má být schopen kolmého startu i přistání a pro let vpřed mají posloužit čtyři gondoly s motory a vrtulemi, nichž lze upravovat úhel sklonu podobně jako například u motorů a vrtulí amerického vojenského konvertoplánů Bell Boeing V-22 Oprey.

Nosnost tohoto létajícího aparátu se má pohybovat okolo 100 kg, což z něj činí jednomístný dopravní prostředek, který se má pohybovat rychlostí okolo 80 km/h a má být schopen vystoupat do výšky lehce nad 900 metrů. Kapacita baterií má vystačit na 20 až 30 minut.

Neva AirQuadOne tedy nebude strojem pro dlouhé lety, ale má posloužit jako prostředek rychlé dopravy na krátké trasy ve velkoměstech a jejich blízkém okolí. Podle současných plánů má být možné tento stroj pilotovat a rovněž má být schopen autonomního řízení.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
28. 8. 2017 18:26
Jenom 20 vrtuli?
To je malo, chci 25!
27. 8. 2017 16:18
Nic nového
Nic nového pod sluncem, týpci v tom lítali už před stotřiceti lety :-)

[odkaz]