Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nová kolektivní smlouva ve Škoda Auto

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)
Odboráři a vedení mladoboleslavské automobilky Škoda Auto ve středu podepsali novou kolektivní smlouvu.

Nová dohoda o mzdách bude platit jeden rok do 31. března 2012. Zaměstnancům se od dubna zvýší tarifní mzdy i osobní ohodnocení o čtyři procenta. Zároveň vzrostou jednorázové platby. ČTK to dnes oznámil mluvčí automobilky Rudolf Dreithaler.

Odbory se s vedením firmy domluvily na zvýšení příplatků za noční práci, nucený takt, práci v odpolední směně, ztíženém pracovním prostředí a nestandardních podmínkách. Automobilka podle nové smlouvy zaměstnancům o 100 korun zvýší měsíční příspěvek na penzijní připojištění na 700 korun, uvedl Dreithaler.

Obě strany se podle mluvčího dohodly také na růstu variabilního bonusu za hospodářské výsledky loňského roku. Zaměstnanci již v dubnu 2011 obdrží jednorázovou platbu ve výši 5.000 Kč a variabilní bonus za hospodářský výsledek v celkové výši 11.000 Kč. Zaměstnanci celkem obdrží 21.000 korun.

Navíc byly pro pružné systémy pracovní doby upraveny příplatky (např. pro odpolední a noční směnu).

"Nová kolektivní smlouva přináší férový kompromis. Dojde ke zvýšení mezd zaměstnanců a firma bude mít možnost flexibilně reagovat na nárůst poptávky zákazníků po vozech Škoda," uvedl člen představenstva Škoda Auto Bohdan Wojnar.

Podle odborářů je součástí nové kolektivní smlouvy také navýšení počtu tarifních zaměstnanců se smluvní mzdou. Současný limit se zvýší o 200 pracovníků na 1200. Zaměstnancům se podle úterního vydání týdeníku škodovácký odborář zvýší takzvaný zaručený bonus, který je součástí tarifního systému. Odborářský ekonom Jan Miller v týdeníku uvedl, že tento bonus naprosté většině zaměstnanců zvýší roční plat o 3600 korun.

V automobilce pracovalo k letošnímu 1. lednu 23.558 kmenových zaměstnanců. Průměrná mzda tarifních zaměstnanců byla loni 32.000 korun, průměrný dělnický plat činil 28.200 korun.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)