Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nová továrna Jaguaru bude investicí desetiletí, píšou Slováci

redakce AUTO.CZ
Diskuze (59)
Za investici desetiletí označil slovenský tisk předběžnou dohodu mezi automobilkou Jaguar Land Rover (JLR) a slovenskou vládou o výstavbě nové továrny na Slovensku.

Slovensko podle tamních médií posílí svou pozici automobilové velmoci, přičemž již v současnosti v přepočtu na obyvatele vyrobí nejvíce aut na světě.

"Pokud by na začátku tohoto roku někdo řekl, že na Slovensko přijde další automobilka, asi by byl považován za poloblázna. S okolními zeměmi jsme v posledních měsících prohráli vícero soubojů o větší investici a i naše konkurenční výhoda se postupně vytrácela," napsal deník Hospodárske noviny, který rozhodnutí JLR o investici na Slovensku označil za poměrně překvapivé. Upozornil rovněž, že Slovensko, kde již v současnosti mají své továrny tři automobilky, bude ještě závislejší na výrobě aut, ale na průmysl je země prý odkázaná.

"Předběžná dohoda Jaguaru Land Rover se slovenskou vládou vybudovat automobilku u Nitry je přelomová. Porazit ve hře o investici desetiletí Polsko a Česko je rovněž přelomové," uvedl list Pravda, podle kterého se Slovensko postupně stalo automobilovou velmocí a v zemi se vytvořila fungující síť desítek subdodavatelů pro automobilky.

Za klíčovou označil deník skutečnost, aby Jaguar Land Rover zaměstnal na Slovensku co nejméně cizinců. Dodal, že varováním je situace z roku 2008, kdy na Slovensku klesla míra nezaměstnanosti pod hranici deset procent a dělnické profese začali obsazovat Rumuni či Ukrajinci.

Slovenský tisk připomněl, že zatím není znám plánovaný objem investice JLR a ani výše státních pobídek. Podle nepotvrzených informací by automobilka mohla vynaložit na postavení nové továrny na Slovensku kolem 1,4 miliardy eur a z proinvestované částky získat asi čtvrtinu od státu v podobě investičních pobídek.

Denník N napsal, že pobídky pro automobilku Kia Motors a koncern PSA Peugeot Citroën, které v minulosti postavily své závody na Slovensku, byly výrazně nižší. Na Slovensku vyrábí vozidla také Volkswagen.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (59)
Re: Děs
Na tyto nesmysly se nedá vecne odpovedet.
Re: gratulace na SK
Ale, pán zacíná vyhrozovat. Podívejme. Sice s nekým jako ty nemám zámer komunikovat ale na vyhrozování a nepravdivá tvrzení je treba reagovat.

Takze tady máme jeden príklad lzi z príspevku z 30.5:

Nick jakubMG napsal:

„Gilgite, jsi lhar a demagog.

Ciste z tveho dopisu vyse vybiram:

Kovarik nekorektne z soukr. Korespondence odhalil.... A pritom sam o odstavec dal odcitujes vetu p. Kovarika ze soukrome korespondence ( otazka je jak dalece pravdive) - o tom ze prevysujes uroven novinaru z auto.cz.“

To je lez. Nic takového jsem nenapsal. Napsal jsem:

„Kdyz uz pan Kovarík bez dohody se mnou a tedy nekorektne odhalil to cím se zabývám, ...“

O soukromé korespondenci tam nebylo ani slovo. Kdyby to bylo ze soukromé korespondence, nebyl by v tom problém. Jenomze já jsem Kovaríkovi nikdy formou soukromé korespondence ani jinou formou nesdelil cím se zabývám. V tom je práve ten problém.

Takze si na své výroky o vyhrozování dej pozor.

Jinak je legracní ze zrovna nekdo jako clovek s nickem jakubMG me chce poucovat o slusnosti. >:D >:D >:D
15. 8. 2015 21:56
Re: gratulace na SK
Moje diskuzni prispevky neobsahuji jedinou lez, tak si na sve vyroky o lzich a lharich dej pozor.

Tve chovani pod nickem Gilgit bylo za vsemi diskuznimi hranicemi, vetsinu konfliktu jsi vyvolal ty. Do deti diskuteru jsi se zde navazel jediny, to je proste za carou.

Nikde nepisu, ze ostatni jsou svati, jen se zastavam Marose a podobnych, ze jsou nasobne mene skodlivi. Kdybys uvedl osobnost urazek Jossalita, vice bych tomu rozumel.

Pokud neumis stat i za tim spatnym, co jsi zde predvedl, je mi lito. K diskuzi s Gilgitem mne nelaka nic.

15. 8. 2015 21:56
Re: Děs
Mali na vyber Krakow alebo Nitru. Na SK jednoducho pripravili zo vsetkych tych parkov tento jediny a zhodou okolnosti bol pri Topolcanoch. Takze ak si vyberu SK, pojdu tam a aby si vybrali SK, tak im ponukol dotacie a stimuly a ktovie co este, pretoze tu zmluvu este nikomu neukazal, a ked ju nakoniec ukaze, bude uz pozde.
Re: gratulace na SK