Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nové pancéřované Audi A8 L Security odolá nejen střelbě. Stojí téměř 19 milionů

Jan Zajíc
Diskuze (1)

Pancéřovaná verze vlajkové lodi automobilky Audi už je vlastně tradiční záležitost. Obrněnou variantu tak dostává i nejnovější generace.

Audi zatím vůz představuje jako novinku pro ruský trh, je ale možné, že ji nabídne i v jiných zemích.

Pancéřovaná limuzína vychází z prodloužené A8 L a samozřejmě se jí snaží co nejvíc podobat, aby působila nenápadně. Změnilo se toho však hodně.

Audi ostatně uvádí, že každý kus vzniká na zakázku a že přestavba zabere asi 400 hodin převážně ruční práce. Není tedy divu, že k zákazníkovi se auto dostane za 3 až 6 měsíců.

Pancéřovaná Audi váží 3.875 kg, což je opravdu hodně, zato však nabídne panely karoserie splňující požadavky třídy ochrany VR9, skla dokonce dosáhla na VR10. To znamená, že limuzína odolá palným zbraním včetně odstřelovacích pušek a lehkých kulometů.

Myslelo se ale i na další formy útoku. Audi je například vybaveno vlastním hasicím systémem s tryskami na podvozku, u palivové nádrže, pod kapotou a v podbězích - to kdyby automobil někdo zapálil.

Na palubě je ovšem také pyrotechnický systém, který umí odpálit dveře, což se může hodit v případě nehody a zablokování dveří. Řešení by však mělo také zabránit pokusu o násilné vniknutí do vozu.

A8 L Security je připravena také na chemický útok, dokáže totiž uzavřít ventilaci a klimatizaci a pustit do interiéru čerstvý vzduch z vlastních zásob. A samozřejmě nechybí ochrana před prostřelením pneumatik. Pokud se tak stane, Audi i s prázdnými koly dojede dalších 90 kilometrů rychlostí až 90 km/h.

Přestože výrobce o pancéřované limuzíně hovoří jako o A8, pod kapotou se ukrývá pohonná jednotka z S8, tedy dvakrát přeplňovaný osmiválec o výkonu 563 koní. Díky němu 3.875 kg vážící sedan zrychlí z klidu na stovku za 6,3 sekundy a dokáže jet až 210 km/h. Určitě by zvládl i víc, maximálka je ovšem z bezpečnostních důvodů omezena.

A cena? Začíná na 18,8 milionu korun.

Jan Zajíc
Diskuze (1)

Doporučujeme

15. 5. 2020 11:14
Tohle by se mělo koupit
To je hezký vozík a mělo by se to koupit pro AČR místo nějakých BVP. Koupilo by se jich trochu víc, protože by se vojáčků dovnitř samozřejmě nenacpalo 11 kousků jako do BVP. Takže jedno BVP by se nahradilo třema opancéřovanejma A8 L. Cenu dáme ceníkovou, takže 630 kousků po 20 milionech , vyjde na 12,6 miliardy Kč a 40 miliard ještě ušetříme ;-)