Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Osmiválec, dvě turba a agresivní bodykit. Úpravce udělal z DeLoreanu neobvyklou bestii

Jan Zajíc
Diskuze (5)

DeLorean DMC-12 patří mezi nejznámější auta historie. Ale spíš než výkony, jízdní vlastnosti nebo prodejní úspěchy za to může především role ve filmové trilogii Návrat do budoucnosti.

Pravdou ovšem také je, že DeLorean se do této sci-fi komedie díky svému unikátnímu designu skvěle hodil. V 80. letech totiž nízké kupé se vzhůru výklopnými dveřmi a karoserií, která místo klasického laku ukazovala nerezovou ocel, působilo velice futuristicky (výjimečně vypadá i dnes). Pro Návrat do budoucnosti pak samozřejmě byl vůz ještě upraven.

Po obchodní stránce však DeLorean úspěchem nebyl, vyráběl se jen v letech 1981 a 1982. Sportovnímu vzhledu navíc neodpovídala technika, za sedadly umístěný šestiválec o objemu 2,8 litru v americké specifikaci poskytoval maximální výkon pouhých 97 kW. Často se uvádí, že s manuální převodovkou vůz zrychloval z klidu na 60 mil v hodině (96 km/h) za 9,5 sekundy, s třístupňovým automatem dokonce za 10,5 sekundy.

Slabý motor ovšem u tak kultovního auta nemusí znamenat konečnou, jak ukazuje projekt americké firmy Salvage to Savage. Ta vzala jeden poškozený DeLorean, odstrojila ho, opravila a hlavně ho znovu poskládala dohromady s novou pohonnou jednotkou.

Volba padla na 5,3litrový osmiválec LS3 od General Motors, který byl navíc vybaven párem turbodmychadel. Dílna výkon nové strojovny odhaduje až na 1000 koní. Motor je mimochodem spojen s ručně řazenou převodovkou z Porsche 911 generace 996.

Jen u "modernizace" techniky ovšem nezůstalo. Úpravce si dal záležet také na vzhledu a kupé vybavil agresivním širokým bodykitem, který zahrnuje nástavce blatníků, nový přední nárazník a nové prahy. Přepracována ale byla i světla, ta zadní zaujmou hodně "barevným" způsobem svícení. A samozřejmě nechybí pořádně široká kola.

Velkou proměnou prošel i interiér, v němž najdeme sportovní skořepiny, digitální panel místo budíků a nové čalounění - včetně barevné Alcantary.

Tak co? Líbí?

Jan Zajíc
Diskuze (5)

Doporučujeme

Avatar - Stejsn
22. 11. 2021 15:37
Přední nárazník
dělal Franta ve stodole, vzadu blikátka z pouti a co ta vagína kolem přístrojů? Za mě teda docela děs.
Avatar - Jerry.Gunman
20. 11. 2021 23:14
Re: Číslo 12 žije!
jejda, další falešnej profil - vás tady ale je, kokůtci ;-) ;-) ;-)
20. 11. 2021 14:33
Re: Číslo 12 žije!
:yes: haha a dieselovým pojízdným generátorem, čížku
Avatar - Jerry.Gunman
20. 11. 2021 10:49
Re: Číslo 12 žije!
Samozřejmě napájené jedním jaderným reaktorem
Avatar - DeLorean_Motor_Company
19. 11. 2021 23:43
Číslo 12 žije!
DeLorean DMC-12 je tu stále s námi i když namísto dvou tureb, víc by mu slušeli dva elektromotory :-)