Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Padesát odstínů Suzuki Jimny: Stavějí se z něj i okruhové verze!

Filip Melich
Diskuze (3)

Suzuki Jimny se těší takové oblibě, že jsme si zvykli vídat ho v mnoha různých podobách. Úpravy však nemusí být zaměřeny pouze na jízdu v terénu, vznikají totiž i verze pro okruhy.

Jedním z aut, pro které máme slabost ve všech jeho generacích, je sympatický terénní prťous Suzuki Jimny. A když už jsme si mysleli, že ho nemůžeme mít raději, vykoukla na nás jeho okruhová podoba. Nejde o dílo jednoho nadšence, který si závodní Jimny postavil doma na zahradě, ale celou skupinu takových nadšenců a specializovanou firmu. Na jednom japonském okruhu pro ně dokonce vznikla vlastní třída.

Nenechme se ale unášet nadšením a začněme popořadě. V japonském městě Shimotsuma v prefektuře Ibaraki se nachází okruh Tsukuba (česky též Cukuba), od nějž je to jen pár desítek kilometrů do Tokia. Trať byla založena v roce 1966 a velké popularitě se na ní těší boje s časomírou, takzvané time attacky, ale jezdí se tu třeba i závody motorek.

Video se připravuje ...

Motorkáři mají délku trati prodlouženou o malou šikanu, takže v závodu ujedou 2 kilometry a 70 metrů, zatímco řidiči automobilů se mohou těšit na 12 zatáček a celkovou délku 2 km a 45 m. Rekord okruhu k začátku letošního roku držel Yoshiki Ando, který 27. ledna 2023 za volantem upraveného Mitsubishi Lancer Evo IX na silničních semi-slickách pokořil padesátisekundovou hranici, a to s časem 0:49,897.

Dne 18. února 2023 se na okruhu konala akce Attack Tsukuba 2023, v jejímž rámci byla vytvořena vlastní třída také pro Suzuki Jimny. Soubojů s časomírou se zúčastnilo hned deset upravených kousků, přičemž pochopitelně zajely s přehledem nejpomalejší časy – nejrychlejšího Jimnyho od nejpomalejšího z ostatních účastníků dělilo zhruba 4,5 sekundy. Jsme ale přesvědčení, že jejich řidiči si užili možná vůbec nejvíc zábavy.

Přikládáme video nejrychlejšího Jimnyho (tato generace známá též jako Samurai), jehož řidič zvládl vybojovat čas 1:12,056. Dle všeho tím zároveň vylepšil svůj dosavadní rekord s časem 1.13,079. Aby ovšem malé Jimny bylo schopné něčeho podobného, muselo projít rozsáhlou úpravou, která mu mimo jiné přinesla notně přepracovaný podvozek, karoserii z karbonu a vlákenných kompozitů nebo přeplňovaný motor o výkonu kolem 240 koní schopný točit až 10.000 ot/min. Pro kompletnost zmiňme, že nejpomalejší Jimny zajelo čas 1:21,555.

Nějakých 50 kilometrů od okruhu přitom ve městě Kašiwa v prefektuře Čiba sídlí společnost Rainbow Auto, která se zabývá právě sportovními a okruhovými úpravami Suzuki Jimny. Výše zmiňovaný exemplář také používal řadu dílů od této firmy. Japonsko nás prostě vážně baví.

Video se připravuje ...

Filip Melich
Diskuze (3)

Doporučujeme

24. 3. 2023 15:00
Re: u nás
Dobrý den,
děkuji za komentář. Ano, na některých trzích se Jimny v galerii jmenovalo Samurai. Na japonském trhu, o kterém je článek, se ale tato generace prodávala stále jako Jimny. Souhlasím ovšem, že jméno Samurai v článku alespoň zaznít mohlo. Doplním.
24. 3. 2023 13:32
u nás
!!Samurai!!