Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Papež by si přál elektrický papamobil

David Bureš
Diskuze (83)
Benedikt XVI. dokazuje svůj přívlastek „zelený papež,“ rád by si pořídil elektrický papamobil.

Informaci o tom, že Svatý otec uvažuje nad koupí elektromobilu, přinesl kardinál Giovanni Lajolo na prezentaci knihy Energie slunce ve Vatikánu. Ta dokumentuje výstavbu fotovoltaických článků ve Vatikánu během let 2008 a 2009. Nejen tato stavba přinesla Benediktu XVI. neoficiální titul „zelený papež.“

Benedikt XVI. by uvítal elektrický papamobil, který by čerpal elektrickou energii z fotovoltaických článků. Stavbu automobilu na sluneční pohon by mohla obstarat německá společnost SolarWorld, která ve Vatikánu již působila jako dodavatel fotovoltaických článků. Podle slov vedení firmy stavba takového vozu není problém. Vatikán se ale nebrání ani nabídkám ostatních výrobců.

Kardinál Giovanni Lajolo uvedl, že by s papamobilem na solární pohon souhlasil, pokud by byl funkční, efektivní a přiměřeně veliký. Vůz by se mohl rovněž stát symbolem ekologické odpovědnosti Vatikánu. Problémem automobilu by ale mohla být bezpečnost papeže. Auta na solární pohon totiž disponují pomalým zrychlením.

V současné době Benedikt XVI. používá upravený bílý Mercedes Benz ML 430 se speciální vyvýšenou prosklenou kabinou s neprůstřelnými skly. Ten mu soužil i při návštěvě Česka během roku 2009.

Ve fotogalerie jsou některá další auta Svatých otců v tomto a minulém století, která vyrobil Mercedes-Benz. Vatikán však v minulosti používal i vozy dalších značek.

David Bureš
Diskuze (83)
9. 12. 2010 16:18
Re: A ja bych si pral, abysme cirkev nesponzorovali vsichni
A nasledne chcipnes.
Avatar - Ronault.
9. 12. 2010 00:13
Re: ...
:yes:
Ještě bych dodal, že ti kdo dnes tak horentně odsuzují církev a náboženství, atak často právě připomínají ony inkvizitory a násilné "šířiče" víry, jen naopak.
Avatar - Ronault.
9. 12. 2010 00:10
Re: To určitě
Chápu, že je nejsi schopen pochopit, ale to ještě neznamená, že je musíš odsoudit. Právě takový postoj, který si teĎ zastal, odsoudil k smrti Hypatii, ne křesťanská myšlenka.
Avatar - Ronault.
9. 12. 2010 00:08
Re: To určitě
To se pleteš, že vláda a církev byla totéž, naopak, mezi moci církevní a světskou byl často velký boj.
8. 12. 2010 21:15
Re: A ja bych si pral, abysme cirkev nesponzorovali vsichni
:yes: ;-)