Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Petr Bernášek o řízení vlaku metra: Sviští až 90 km/h!

Tomáš Hadač
Diskuze (5)

Jaký motor pohání soupravu metra? Které stanice jsou pro jízdu nejnebezpečnější? Nebo jakou maximální rychlost dokáže vlak vyvinout? Nejen o tom jsme si povídali se strojvedoucím Petrem Bernáškem.

Depo Hostivař. Tady si nás právě přebírá velezkušený strojvedoucí Petr Bernášek. Bavit se budeme o vlaku metra. Tematicky obklopeni soupravami, jež vypadají daleko větší, než jak jsme zvyklí z jednotlivých stanic. „A samozřejmě se taky po areálu kus projedeme vozem Škoda 87-71 M, jenž slouží na linkách A a B,“ říká nám Petr Bernášek s tím, abychom se nebáli zeptat opravdu na cokoliv. Inu, dobrá!

Co je pro vás nejtěžší na ovládání vlaku metra?

Za nejhorší reakce lidí na peronu považuju, kteří třeba jen dělají, že skáčou do kolejiště šipku. Opravdu stačí vidět jen malinkatý náznak. Nebo když přešlapují po kraji nástupiště.

Zažil jste vy osobně nějakou krizovou situaci?

Ne že by mi pod vlak někdo skočil. Ale před lety jsem zažil osobu jdoucí proti mně v kolejišti. Navíc jsem měl vedle sebe kandidáta v zácviku, který zůstal jako přikovaný. Tehdy jsem ještě na starší soupravě zatáhl za nouzovou brzdu a všichni tři jsme přežili naštěstí ve zdraví.

Jak nouzová brzda rychle zastaví?

Na fleku absolutně vůbec. Z osmdesáti kilometrů za hodinu zastaví do 215 metrů. Pakliže jde o nějaké klesání, dráha se zvětšuje. Čili počítejte se mnou: při vjezdu do stanice se pohybujeme na nějakých 50 km/h. V průměru můžeme konstatovat, že to je přibližně devadesát metrů do zastavení. Dotyčný na záchranu života tudíž příliš šancí nemá.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Tomáš Hadač
Diskuze (5)

Doporučujeme

Avatar - petr petrumr
22. 5. 2022 14:08
Re: Re: řídí metro?
jestli dělals někdy na železnici, tak bys četl pozorně, že píši, že v metru nejsou vyhybky na 160, tak rekuperovat na 20km/hod.
22. 5. 2022 09:59
Re: Re: řídí metro?
Obzvláště pikantní je, když se člověk podívá na nadpis článku:)
křemičitý písek v akci:)
Avatar - petr petrumr
21. 5. 2022 19:56
Re: řídí metro?
jo a když měníš směr, tak trochu přibrzdit, v metru nejsou vyhybky na 160.
21. 5. 2022 16:39
řídí metro?
podle mého názoru je řízení o změně směru jízdy:)