Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Porsche začíná odhalovat nástupce 911 RSR

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
Porsche již pilně testuje model, jímž v sezóně 2017 nahradí aktuálně nejvýše postavený typ v hierarchii závodních derivátů devětsetjedenáctky.

Paleta závodních vozů značky Porsche nemá daleko k šířce nabídky jejích sériových modelů. Na nejnižším stupni stojí Cayman GT4 Clubsport, zatímco vrcholem je 919 Hybrid a mezi nimi stojí armáda strojů s šestiválcem za zadní nápravou v podobě 911 GT3 Cup, 911 GT3 R, 911 GT3 RSR a 911 RSR.

Poslední uvedená verze devětsetjedenáctky má ve své zádí uložen atmosférický čtyřlitrový plochý šestiválec o výkonu 346 kW (470 k) a vyrazila na závodní dráhy poprvé v roce 2013 a pro každou následující sezónu byla více či méně optimalizována. Porsche uvádí, že v loňském roce se tento model stal nejúspěšnějším závodním GT, ale i přesto jsou jeho dny již sečteny.

Na zkušební trati ve Weissachu již byly úspěšně dokončeny jízdní testy nástupce Porsche 911 RSR a nyní jej čeká další fáze vývoje v podobě testů a ladění na vybraných závodních okruzích po celém světě.

Při prvních testech ve Weissachu měla možnost usednout za volant nástupce současné 911 RSR většina továrních jezdců Porsche, k čemuž Marco Ujhasi, projektový manažér GT Works Motorsport, uvedl, že je neobvyklé, aby se již nyní svezlo několik řidičů. Zároveň ovšem dodal, že díky tomu jsou všichni piloti, jimž to dovolily jejich pracovní povinnosti, zapojeni do vývoje nového závodního vozu pro třídy GTE/GTML.

Porsche se prozatím nijak nevyjadřuje k technice nového závodního vozu, ale Dr. Frank-Steffen Walliser, ředitel Porsche Motorsport, již uvedl, že první ostrý start nástupce současné 911 RSR je naplánován na leden roku 2017 na čtyřiadvacetihodinový závod v Daytoně.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
13. 5. 2016 10:43
Těším se
Och, už se těším!