Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Poutavě o Chorvatsku s kroatistou Jaroslavem Otčenáškem: Moře propojeností s Českem!

Tomáš Hadač
Diskuze (0)

Jaké dobroty rozhodně nevynechat při návštěvě Jadranu? Které skryté památky byste neměli opomenout? Nebo jaké historické události máme s Chorvaty společné? V rozhovoru napěchovaném zajímavostmi, tipy a informacemi odpovídá Jaroslav Otčenášek, zástupce vedoucího na Katedře jihoslovanských a balkanistických studií Univerzity Karlovy v Praze.

Naivně jsem si myslel, že toho o Chorvatsku vím celkem dost. Původně to mělo být spíš potvrzování známých faktů někým kompetentním z akademického prostředí. Jenže kroatista (odborník na Chorvatsko) Jaroslav Otčenášek, zástupce vedoucího na Katedře jihoslovanských a balkanistických studií Univerzity Karlovy v Praze, překvapoval každou další odpovědí, až z toho vznikl tento rozhovor. Pevně věřím, že i vy nasajete kupu nových poznatků, jež jste dosud neznali. Protože jsme toho probrali opravdu dost!

Jaké chorvatské jídlo by čeští turisté měli při návštěvě této země jednoznačně ochutnat?

Na úvod je třeba říct, že chorvatská kuchyně není jednotná, což souvisí s historickým vývojem. Tradice severního Chorvatska – Záhřeb a okolí a Slavonie – je blízká středoevropským kuchyním, zvláště maďarské. To znamená vepřové, hodně papriky, sladkovodní ryby či štrúdl. Naopak Istrie a Dalmácie mají zase styl hodně blízký italské kuchyni: těstoviny, rizota, mořské ryby jako tuňáky či dorády, chobotnice, olihně. Celým Chorvatskem pak prostupují celobalkánské pokrmy – oblíbená sarma čili vinné nebo zelné závitky s masem a rýží, burek – plněné listové těsto mletým masem, tvarohem či špenátem - nebo na rožni pečené jehněčí a skopové.

Co čevapčiči?

Ani na ně samozřejmě nemůžeme zapomenout: tedy ideálně na ohni pečené malé válečky mletého masa s kořením. Někdy se jako příloha k masu podává vařený mangold, který trochu připomíná špenát. Místo kečupu ať čtenáři vyzkoušejí ajvar, což je drť naložených paprik a lilku, případně i rajčat. A když jde o přílohu Autem do Chorvatska, tak u něj je výborný salát z chobotnice – nejlépe z čerstvé, v noci či ráno vylovené. Ke kávě je jako dezert skvělá baklava – vrstvy listového těsta prokládané mletými ořechy a bohatě zalité medem. Je to sice sladkost přinesená Turky, ale stojí za to!

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Tomáš Hadač
Diskuze (0)

Doporučujeme