Povinné ručení meziročně zdražilo o 15 %. Mezi řidiči roste zájem o připojištění

Komerční prezentace
Diskuze (4)

Roční cena pojistného opět stoupla, podle srovnávače pojištění Klik.cz od února loňského roku o 15 %. V minulém roce přitom průměrná cena povinného ručení nerostla, v létě toto základní autopojištění dokonce zlevňovalo. Vliv na to má také snaha některých pojišťoven dorovnat náklady spojené s inflací. Zdražení také způsobil větší zájem řidičů o další připojištění, například o rozšířené asistenční služby, pojištění střetu se zvěří nebo proti případům vandalismu.

Průměrná cena povinného ručení v posledních letech opět roste. Pomyslného vrcholu dosáhla v roce 2020, kdy činila 4 500,-. Mírný pokles zaznamenaly ceny před dvěma lety, nyní ale průměrná částka za povinné ručení opět stoupá a cena vzroste i v letošním roce. „Nárůst cen povinného ručení je pozvolný, zpravidla se meziročně jedná o zdražení kolem stovek korun. Výsledná cena ale u konkrétního vozidla závisí na jeho typu, stáří, věku a jízdní historii řidiče a také na tom, zda bydlí na vesnici, kde je menší provoz a pojištění je tak pro ně levnější, než pro ty, kteří bydlí v hustě obydlených oblastech,“ vysvětluje Tereza Procházková, produktová manažerka internetového srovnávače pojištění Klik.cz.

Povinné ručení pro elektrokoloběžky, pro elektrokola zatím ne

Nové podmínky by měly platit nejdříve od března 2024, poslanci je před koncem loňského roku totiž nestihli schválit. Pokud legislativním procesem projdou, pak počítají s pojištěním dalších kategorií vozidel. Návrh zákona stanovuje, že povinné ručení musejí mít sjednaná i vozidla, která jsou rychlejší než 25 km/h, případně než 14 km/h a zároveň váží přes 25 kg. „Typově se jedná o elektrické koloběžky, segwaye, zahradní traktůrky, golfové vozíky, či sněžné skútry. Zajímavostí je, že v české legislativě zatím neplatí povinnost pojištění elektrokol, zatímco v Německu tato povinnost platí. Doporučuji tedy podívat se, u jaké kategorie vozidel je nutné pojistku mít, pokud chci vyrazit například sportovat do okolních států,“ vysvětluje Zdeněk Novák, jednatel srovnávače pojištění Porovnej24.cz.

Zvýší se limit pojistného a pokuty půjdou za držitelem vozu

S novelou zákona by pak měly přijít i další změny, zvyšuje se například zákonný limit pojistného plnění ze 35 mil. Kč na 50 mil. Kč. Pojišťovny klienty nemusí o tomto kroku vždy informovat, u stávajících smluv bude limit navýšen automaticky. „Jde o pozitivní krok, klienti budou nyní mnohem více pojistně chráněni. Přesto doporučuji zvážit i navýšení limitu na 100 mil. Kč. V měsíční platbě se jedná o rozdíl v řádu stokorun, ochrana v případě nenadálé události je ale mnohonásobně vyšší,“ upozorňuje Tereza Procházková z Klik.cz. Změna nastává také v případě pokut za nepojištěné vozidlo. Ty nově půjdou za držitelem vozidla místo jeho vlastníka.

Zelená karta už nejspíš nebude potřeba

Nejdříve půl roku od vstupu nového silničního zákona v platnost, tedy nejdříve od začátku září 2024, také nebude nutnou součástí dokumentů k pojištění auta zelená karta a nebude ani vyžadována při silniční kontrole. Informace o pojištění budou k dispozici online, v databázi České kanceláře pojistitelů, a to od doby platnosti pojistné smlouvy. „K tomu budeme muset zajistit okamžité přenosy dat mezi námi, pojišťovnou a Českou kanceláří pojistitelů. Pojištění bude nutné ihned zaplatit, jinak nebude platné. Pro okamžitou platnost bude proto nejvhodnější platba kartou online,“ uzavírá Novák z Porovnej24.

Komerční prezentace
Diskuze (4)

Doporučujeme

Autorizovaný prodej Servis osobních aut Autobazary Pneuservisy Náhradní díly
Avatar - Ja Prvni 123
29. 3. 2024 21:06
Re: Neni to pravda. Moje povinna ruceni u 4 aut zustala
Nevim, 10% prodanych aut za dvojnasobnou cenu... pojistka bude i vic nez dvojnasobna, to uz neco udela.

Ale jasne, nesmyslne se zdrazuji i benzinova auta - viz "nova" oktavka.
29. 3. 2024 12:51
Re: Neni to pravda. Moje povinna ruceni u 4 aut zustala
tých ev asi nie je toľko aby to malo zásadný vplyv na pzp, to čo má zásadný vplyv je zásadne rastúca škodovosť (cena dielov a práce)
Avatar - Ja Prvni 123
29. 3. 2024 08:52
Neni to pravda. Moje povinna ruceni u 4 aut zustala
A u jednoho mirne zlevnilo.

Prodavaji se drazsi auta, a cpete vsem predrazena EV, takze logicky prumerna pojistka roste.
28. 3. 2024 09:53
Vzhľadom na to...
ako zdraželi autá, tak to nie až taká tragédia. Ale bude horšie - takto bude PZP zdražovať medziročne hlavne kvôli e-vozidlám!!