Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Praha koupí dvacet radarů za 37 milionů (mapa umístění)

Ondřej Láník
Diskuze (19)
Za nová zařízení pro měření rychlosti v úseku zaplatí Praha 25 milionů, radary pro bodové měření okamžité rychlosti příjdou hlavní město letos na 12 milionů.

Zvýšení bezpečnosti na silnicích v Praze má pomoci instalace automatických zařízení na měření rychlosti automobilů. Městská rada dnes schválila nákup dvaceti těchto zařízení v celkové hodnotě 37 milionů korun. Radary budou umístěny na vybraných rizikových komunikacích a údaje ze zařízení bude zpracovávat městská policie.

„Dopravní nehodovost a počet úmrtí na pražských komunikacích stoupá. V roce 2005 zemřelo při nehodách v Praze 65 lidí, to je o 5 více než rok předtím. Negativní trend pokračuje i letos, kdy za první 3 měsíce roku byl oproti stejnému období loňského roku počet dopravních nehod vyšší o 21 % a ,bohužel, byl vyšší i počet obětí těchto nehod o tři,“ uvedl náměstek Blažek. Zdůraznil, že bezpečnost na pražských komunikacích se tak stává zásadním problémem ohrožující bezpečnost obyvatel a návštěvníků Prahy. Vzhledem k tomu, že hlavní příčinou nehod s tragickými následky je nepřiměřená rychlost řidičů, bylo doporučeno dvacet rizikových lokalit v hlavním městě, kde by měly být umístěny radary k měření rychlosti. Město počítá s instalací deseti těchto zařízení pro tzv. měření poměrové – na delších úsecích komunikací, které sledují snížení rychlosti dopravního toku. Dalších deset radarů má sloužit pro bodové měření uplatňované na konkrétních místech - zejména v blízkosti škol a zvýšené možnosti konfliktu mezi řidiči a chodci.

„Změna legislativy od 1. července letošního roku umožňuje využití městské policie pro dohled nad dodržováním povolené rychlosti na pozemních komunikacích a strážníci budou oprávněni postihovat řidiče za její překročení,“ připomněl náměstek Blažek.

„Měřící systémy pořídí potřebnou dokumentaci k předvolání řidiče a jeho sankcionování, městská police bude data stahovat a dále vyhodnocovat a zpracovávat. Pokuty ukládané řidičům za přestupky budou odevzdávány do rozpočtu města.“ Nová pravomoc městské policie podle náměstka Blažka umožní, aby Policie ČR, která doposud řidiče sankcionovala, uvolnila více policistů pro přímý dohled nad provozem na komunikacích, jeho řízení a řešení dopravních nehod. „I to bude mít vliv na zvýšení bezpečnosti a plynulosti provozu,“ zdůraznil.

Nákup a instalace radarů je dalším významným krokem vedení města ke zvýšení bezpečnosti silničního provozu. Každý rok je investováno více než 30 milionů korun do bezpečnostních opatření, přičemž prioritou je bezpečnost chodců. Přechody s velkým pohybem osob se zvýrazňují dopravním značením nebo samostatným přisvětlením, dlouhé přechody se upravují vytažením chodníků nebo se opatřují středními dělícími ostrůvky. Na zvlášť nebezpečných přechodech se podle možností budují stavební či montované zpomalovací prahy nebo světelná signalizace. Vedle úprav komunikací podporuje hl. m. Praha každý rok také projekty a programy dopravní výchovy dětí a mládeže na školách a dětských dopravních hřištích částkou 1,5 milionu korun.

Všechna tato opatření jsou preventivního charakteru. Jejich cílem je zabránit dopravní nehodě v daném místě. Hlavní příčinou dopravních nehod je však nekázeň řidičů, která se projevuje po celé Praze. „Proto považujeme radary za velmi potřebné a víme, že i Pražané je uvítají. Podle rozsáhlého průzkumu veřejného mínění vypracovaného pro městskou policii podporuje 88 procent obyvatel Prahy umístění viditelně označených radarů k měření rychlosti v místech častého porušování nejvyšší povolené rychlosti,“ dodal náměstek Blažek.

Podrobný popis míst, kde budou nové radary nainstalovány je společně se zdůvodněním v dokumentu "Lokality vybrané pro instalaci radarů" (DOC) umístěném na stránkách www.praha-mesto.cz

Ondřej Láník
Diskuze (19)