Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Pravdy a mýty kolem elektrických aut: Vychází nový speciál Světa motorů!

David Šprincl
Diskuze (132)

Na stáncích, čerpačkách a v obchodech se v pondělí 4. března vedle nového Světa motorů objevuje i letošní první vydání odborného čtvrtletníku s přídomkem Speciál.

Nese titul Pravdy & mýty kolem elektrických aut a na 68 stranách nabízí nálož článků, jaké naše redakce takhle pohromadě nikdy nepřipravila. „Za dobu, co Svět motorů vychází, nepamatujeme tak kontroverzní téma, jako je přechod od spalovacích aut k těm elektrickým. Jedni nám vyhrožují zrušením předplatného za každý článek o elektrovoze. Druzí nás označují za zpátečníky, co brání rozvoji pohonu, který má spasit lidstvo a celou planetu. Je jasné, že zde vzniká nenávist, jaká zde nebyla od dob, kdy se dělnická třída vyrovnávala s vykořisťovatelským kapitalismem,“ říká Martin Vaculík, který s pojetím prvního letošního speciálu přišel. Ale napsalo ho společnými silami nejvíc odborníků, co kdy vytvořilo jedno vydání.

S prvním letošním čtvrtletníkem totiž chceme posunut úroveň veřejné diskuse o elektromobilech. Ta je podle nás dosud děsivá. Byť elektrická auta samotná se rychle vyvíjejí, obě znesvářené strany používají ta samá klišé. V „Pravdách & mýtech“ nám šlo o kultivaci veřejné diskuse.

Posbírali jsme deset hlavních výhrad Čechů proti elektromobilům a zároveň všechna fakta k dané oblasti. Tolik čísel ani grafů zatím v žádném Světu motorů nebylo. Žádná reklama, žádný test byť jediného vozu. Jen analýzy redaktorů a k nim zástupu odborníků na klima, člověka a automobilismus.

Z obsahu speciálu

  • Opravdu má člověk šanci ovlivnit fyziku atmosféry?
  • Umrzneme v elektroautech, nebo snad uhoříme?
  • Může maličká Evropa spasit celý svět?
  • Bude dost energie pro auta, když EU škrtá benzin?

Video se připravuje ...

David Šprincl
Diskuze (132)

Doporučujeme

Avatar - VlSk
30. 3. 2024 13:55
5. Nebude tolik elektrické energie
Tento speciál jsem si koupil.
Zaujal mne tento bod 5, že nebude tolik elektrické energie. Podle mne zde zapomněli na to, že zde nahrazujeme spalováky. Tj. musí se odečíst ještě energie těchto aut. Nemůžeme jen počítat s novou spotřebou elektrických aut. Ale těch 6,5 mil. spalovacích aut žrala nemalé množství energie.
Avatar - VlSk
30. 3. 2024 13:47
5. Nebude tolik elektrické energie
Na tohle jsem se těšil. A můžu za sebe říct, že většina odpovědí vyšla stejně tak jak jsem si myslel. A to jsem tyhle odpovědi sepsal již před pár lety jako ostatně další lidi.
Nicméně musím říct, že za těch 10 let se spousta věcí změnila. Jen spalovači nevěřili ve vývoj a tvrdili, že EV je slepá větev.
Dost mýtů by před 10 lety dle popisu nedostalo známku 4, ale některé třeba i 2. Ale o to tu právě jde. Většina mýtů je dočasná. EV se stále vyvíjí a i například mýtus číslo číslo 8. Baterie. Dostala nyní 3. Před deseti lety musela mít 1 nebo 2. A vzhledem k rychlému vývoji je dost pravděpodobné, že v budoucnu bude mít hodnotu 4. A takto bychom mohli pokračovat.

Nicméně já bych zde rád doplnil jednu informaci k bodu číslo 5. že nebude dostatek elektrické energie.
Zapomněli uvést jednu důležitou věc. Tím je, že auta vyměňujeme tj. musí se započítat i energie, kterou spotřebovávali spalovací auta. Bohužel mne nenapadá jak nějak jednoduše alespoň odhadnout tuto energie, ale podle mého odhadu bude nezanedbatelná. Měla by se nějaká vzít v úvahu.
Takže věta, že "kdybychom se probudili a ze všech spalovacích by byla elektrická tak by to byl neřešitelný problém" vůbec nemusí být pravda. je prostě třeba ještě odečíst energii spotřebovanou těmi spalovacími auty. To se neudělalo. zde se jen počítalo s tím, kolik těch 6,5 miliónů vozidel spotřebuje elektřiny navíc!
Avatar - VlSk
30. 3. 2024 13:35
Re: Volvo vyrobilo poslední auto s dieselem ve své historii
No v možná je to proto, že spalováci jsou v USA stále dotovány mnohem víc než EV. Viz. tento speciál. Jsem za to zrušit všechny dotace jak někteří spalovači chtějí !
Avatar - Barrichello
5. 3. 2024 09:06
Re: Volvo vyrobilo poslední auto s dieselem ve své historii
:-) :-) :-) :-) :-) :-)
V USA za rok 2023 nejprodávanější auto Ford F-Series, druhý Silverado, třetí RAM pickup, čtvrtá RAVka a až pátá Teslička Y.

Dost blbý když neprodávanjěší auto světa má na domácím trhu co dělat dostat se na spodní príčku TOP 5 :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-)
Avatar - kuk
5. 3. 2024 03:31
Re: Fakt super
Dezinfosrachka autokkotforum není web vo autech. Té jenom trolící farma rozštvávajíci společnost, která má ty auta jako rukojmí. Autokkotforum čtou jen vypatlaný zabedněnci. :no:
Stejně tak jako hnutí 30 km a Stop oil nejsou žádný ekologický hnutí, ale jen kremelský teroristi rozštvávající naši špolečnost, který se schovávaj za ekologii. :no: :no: