Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Překvapení z Mladé Boleslavi: Cenová válka začíná

Ladislav Čermák
Diskuze (102)
Vedení boleslavské automobilky se rozhodlo reagovat na klesající český trh neobvyklým krokem

Nedávné zprávy o tom, že boleslavská škodovka se chystá cenově konkurovat Loganu, dostaly zcela nečekané vyvrcholení v podobě prvních neoficiálních informací o novém low-budgetovém modelu, zaměřeném primárně na minimální prodejní cenu. Po důkladném posouzení nákladnosti vývoje nového modelu a pečlivé analýze skutečných potřeb sociálně slabších motoristů se produktoví manažeři rozhodli oprášit nejúspěšnější model ve své historii.

Po nezbytných bezpečnostních a ekologických úpravách, zejména zesílení kritických míst skeletu karoserie a doplnění elektronického vícebodového vstřikování s lambda sondou a třícestným katalyzátorem se do výroby vrací legendární čtyřdveřový sedan 742 s motorem uloženým podélně za zadní nápravou. Honosnější je nyní interiér s anatomickými sedačkami, zlepšenou izolací a novou palubní deskou. Na mechanických skupinách se díky jejich nadčasovosti a především výrobní nenáročnosti neměnilo takřka nic; dvojitá příčná ramena vpředu a vlečená náprava vzadu bohatě plní dnešní standardy, vůz si v základní verzi vzhledem k ploché křivce kroutícího momentu vystačí se čtyřstupňovou převodovkou.

Oproti ekonomickému tříválci 1,2 HTP, montovaném do Fabií, nabídne omlazený celohliníkový OHV agregát o válec víc, za méně peněz tedy bude více muziky. Výsledný výkon 33 kW/3.800 ot. a kroutící moment 82 Nm/2.250 ot. skvěle vyhoví zájemcům o nespěchavou jízdu, jakých je mezi nebohatými českými motoristy dosud naprostá většina. Těm postačí i nejvyšší rychlost přesahující o 5 km/h náš dálniční limit - o bezpečné předjíždění v dálničním provozu je tedy postaráno. Vzhledem k vysokému procentu shodných dílů s dosud třetím nejrozšířenějším vozem našich silnic lze předpokládat skutečně ekonomické provozní náklady a přeneseně i více zakázek pro vesměs české subdodavatele náhradních dílů.

Zkrátka nepřijdou ani zájemci o individualizaci - za příplatek bude k dispozici pětistupňová převodovka, exteriér auta pak vyzdobí přídavné vysoce svítivé mlhovky Wesem, či dodatečně lepené dekorativní pruhy na čelní sklo a boční dveře. V bohatém katalogu doplňků nechybí tažné zařízení či několik vzorů celoplošných krytů kol. Skutečně nároční motoristé mohou nahradit standardní gumové rohože tkanými koberci a zadní okno obohatit odmlžovací spirálou.

Cyklovač stěračů se spolu s otáčkoměrem dostal do standardní specifikace, dnešním nárokům zase vyhoví airbag řidiče s předpínači bezpečnostních pásů.

Novinka byla zařazena do kompaktní třídy a oproti konkurenčním sedanům nabídne vyváženější tvary a hned dva zavazadlové prostory. Vzhledem k vytíženosti mateřské továrny v Mladé Boleslavi se těžiště výroby po letech vrátí do slovenské Trnavy, kde již mají zkušenosti s montáží sportovního kupé Rapid. Připraven pomoci je i závod v Kvasinách a při vyšším než předpokládaném zájmu se patrně celá výrobní linka operativně přesune dále na východ.

Pod obchodním názvem Škoda 120 Discount se za pomoci mohutné propagační kampaně a extra výhodných forem financování vydá na lov dosavadních majitelů dožívajících ojetin, kteří najdou známé křivky, obohacené prvky nejmodernější techniky. Cena dosud stanovena nebyla, podle kvalifikovaných odhadů by měla být výrazně nižší, než u dosavadního low-endu Fabia Junior. Redakční test přineseme co nejdříve!

Ladislav Čermák
Diskuze (102)