Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Přes Slovinsko bez dálniční známky: Snadné šetření

Svět motorů
Diskuze (3)
Že je cesta k moři vyhýbající se slovinským dálnicím peklo? Ale kdeže! Úplně bez háčku to však také není.

Ideální trasa na Záhřeb a dále na jih vede přes Rakousko a Slovinsko. Notoricky známou cestu přes Vídeň a Graz po dálnicích A2 a následně A9 snad ani nemusíme popisovat. Silnice je kvalitní a navigace pomocí návěstí precizní.

Dilema začíná před slovinskou hranicí. Jak asi víte, malá tranzitní země si nechá za svých 46 kilometrů dálnice ve směru na jih dobře zaplatit. Sedmidenní kupon stojí 15 eur – tedy 412 korun. Pokud jedete na klasickou týdenní dovolenou, musíte koupit na zpáteční cestu nový. Bonusová otázka za osm stovek tedy zní: objíždět, nebo zaplatit?

Volíme první variantu a dálnici A9 opouštíme ještě v Rakousku exitem 226 na Gersdorf. Hned za sjezdem odbočujeme vlevo na Mureck. Silnička je pěkná, vesničky malebné, jen dejte pozor na radary. Za zmínku rozhodně stojí ceny paliv – naftu zde měli za 1,195 eura, tedy 32,80 Kč, benzin byl o dvě koruny dražší. Proti chorvatské dálnici vyslovená láce.

Na konci Murecku odbočujeme doprava a po přejetí starého mostu s bývalou celnicí už nás vítá Slovinsko. Že s orientací nebude problém, ukazují cedule, které rovnou značí Zagreb vpravo. Nejprve nás čekají zatáčky do kopce a pak už směřujeme po docela slušné cestě na Maribor a Lenart. Cesta má střídavou, spíše průměrnou kvalitu. „Slovinci se nechali slyšet, že trasu nebudou opravovat, dokud nebude dostavěna dálnice přes celé jejich území a s objížděním bude konec,“ vysvětluje nám spolujezdec Igor Sirota z ÚAMK.

Blížíme se do Lenartu. Zde přichází klíčový orientační bod celé trasy. Ale nebudeme z toho dělat drama. Nejprve je potřeba zahnout doprava na Maribor, abyste po pár desítkách metrů nechali toto město před sebou a zahnuli doleva na Zahřeb a Ptuj.

I za Lenartem je kvalita cesty střídavá. Chvilkami jak v Rakousku, jindy spíš připomíná Rusko. Přejíždíme dálnici A5 a míříme na Ptuj. Právě tohoto hesla se držte, až dorazíte na jeden z kruhových objezdů, které po cestě číhají.

Ani v tomto městě nečekají na objížděče velké nástrahy. Zde už je totiž značen Záhřeb a Chorvatsko. Nejprve zahneme doleva, na následujících několika kruhových objezdech pak hledejte výjezd s tím samým značením. Cesta vede po okraji města. Nenechte se navézt do centra a na následující placený úsek! Jen jednou je to doprava, jinak vždy přímo! Značení je ale nepřehlédnutelné. To už ale míříme přes zajímavý nový most z města a připojujeme se na konec dálnice, kudy přijíždějí naši o čtyři stovky chudší souputníci.

Tedy přímo oni to nejsou – cestou po okreskách jsme totiž v ideálním případě ztratili asi 45 minut a zajeli si okolo 15 kilometrů. Zdali to je málo, nebo moc, necháme čistě na vašem uvážení.

Průjezdní body: Mikulov - Vídeň - Graz - Mureck - Lenart - Ptuj - Macelj (hranice)

Jak je to s plněním?

Naš test s Octavii G-Tec napovídá, že s doplňováním stlačeného zemního plynu to není po cestě k Jadranu žádná sláva. Na druhou stranu ale nejde ani o úplnou tragédii. Dobře však plánujte. V tomto směru se nám nejlépe osvědčila webová stránka www.gibgas.de. Lze zvolit mezi němčinou či angličtinou a plánovat trasu podle velikosti nádrže na plyn nebo vzdálenosti stanice CNG od ideální trasy. U každé plničky je navíc podrobná adresa s mapkou a otevírací dobou, nechybějí ceny ani podrobnosti o tom, jaké platební metody lze využít.

Stanice CNG na cestě do Chorvatska

Rakousko: Jen po cestě směrem na slovinskou hranici nám aplikace napočítala 48 míst, kde lze koupit CNG. Cena se zde pohybuje kolem eura za kilogram - tedy na obdobné úrovni jako v ČR. Přestože se hned několik stanic nachází na dálničních benzinkách, provozní doba bývá pouze do deseti večer.

VídeňAgip, Rautenweg 13
Otevírací doba Po-pá: 5.00-22.00
 So: 6.00-22.00
 Ne: 8.00-21.00
Hofstätten an der Raab OMV, Grazer Straße 42
Otevírací doba 5.00-22.00
Unterpremstätten Agip, Thalerhofstrasse 70
Otevírací doba Po-pá: 5.00-22.00
 So: 7.00-21.00
 Ne: 8.00-20.00

Slovinsko: Ve Slovinsku jsou k dispozici pouze tři plničky. Při cestě je ta v Mariboru, nedaleko od dálnice. Druhou najdete v Lublani a ani třetí (v Jesenici, kousek od Villachu) není zrovna poblíž ideální trasy.

Maribor Zagrebška cesta 67
Otevírací doba nonstop
Lublaň Cesta ljubljanske brigade 1
Otevírací doba nonstop

Chorvatsko: Stlačenému zemnímu plynu zatím v Chorvatsku příliš nefandí. Pro cestu zásadní je plnička v Záhřebu, která je však otevřená pouze ve všední dny do pěti. Lepší to mají řidiči směřující na Istrii – v Rijece natankujete vždy, navíc levněji.

ZáhřebRadnicka Cesta 1
Otevírací doba Po-pá: 9.00-17.00
RijekaMilutina Baraca 48
Otevírací doba nonstop

Maďarsko: Plniček je zde sice několik, kromě té v Györu však nejsou při cestě. Tedy pokud nepojedete se zajížďkou přes Budapešť, kde jich najdete dokonce několik.

Györ Puskas Tivadar Utca 37
Otevírací doba Po-pá: 6.00-18.00

Svět motorů
Diskuze (3)
3. 6. 2015 09:22
Re: tankování
A nemají tam bezobsluhový jeden stojan, právě na hodiny, kdy mají "zavřeno"? V Rakousku je to hodně rozšířený koncept. Přijedete ke stojanu, u něj či v okolí je platební terminál, dá se karta, vloží pin a maximální obnos k natankování. Ten se na kartě zablokuje a buď ještě musím zvolit stojan (pokud volně stojící terminál), nebo činnost dělám přímo na stojanu a tak toto odpadá. Pak jdu natankovat a odepíše se z karty jen to, co mi nateklo do nádrže.
Pumpy na Mureck vypadají moderně, tak by tento systém mohly mít.
Avatar - Wolfsteen
3. 6. 2015 08:04
Re: tankování
Nejlepší je tankovat na jihu Rakouska. Ve Slovinsku je benzín dražší. Problém je ale v tom, že benzinky mimo dálnice (tedy ty levnější) mají otevřeno jen do cca 22:00 nebo 23:00, tzn. že když jedete v noci máte smolíka a vše je zavřeno. Loni jsem tak jel a nezbylo nic jiného než tankovat až v Chorvatsku.
2. 6. 2015 20:39
tankování
Chtěl jsem poprosiztedy o jednu radu , i my jedeme cestou přes Slovinsko ,objedem dálnici na Lenar a Ptuj , mám benzinové auto kde se vyplatí natankovat před Slovinskem někde u Murecku nebo až ve Slovinsku
Děkuji za info a přeji krásnou dovolenou všem