Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Prodej osobních vozů v Evropě se propadl na 19leté minimum

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (9)
Evropský trh v letošním roce bojuje s výrazným propadem prodejů osobních automobilů. V listopadu se dostal na nejnižší hodnoty za posledních 19 let.

Sledování evropského trhu s osobními automobily se v letošním roce díky neustálému snižování prodejů věnují i média, která se doposud ekonomice nevěnovala nebo ji sledovala jen okrajově. Čísla, která zveřejnil například server Automotive News Europe, vycházející ze statistik Evropského sdružení výrobců automobilů (ACEA), nejsou totiž ani trochu optimistická.

Registrace nových automobilů v Evropě ve srovnání s loňským listopadem klesly o 10 procent na 965.918 vozidel, což je nejnižší výsledek za posledních 19 let. Prodeje za prvních jedenáct měsíců letošního roku poklesly oproti stejnému období loňského roku o 7,2 procenta na 11,3 milionu vozidel a dostaly se tak na úroveň roku 1993.

Nejvýraznější pokles prodejů zaznamenaly na evropském trhu francouzské a italské značky a prostřednictvím značek Opel, Chevrolet a Ford také severoamerické automobilky. Největší meziroční pokles prodejů zaznamenal s 27,4 procenty Renault následován koncernem PSA s 16 procenty. General Motors Europe, sdružující Opel/Vauxhall a Chevrolet, klesly prodeje o 13 procent, koncernu Fiat o 12,8 procent a Fordu o 10,2 procenta.

Volkswagen Group jako největší evropský výrobce automobilů podle údajů ACEA vykázal 2,5procentní pokles tržeb na evropském trhu za letošní listopad. Samotná značka Volkswagen pak měla zaznamenat pokles prodejů o 4,5 procenta a to i navzdory nástupu nové generace Golfu. Prémiové Audi mělo v listopadu v Evropě pokles prodejů o 2,3 procenta, zatímco konkurenční BMW včetně značky Mini dosáhlo zvýšení prodejů o 0,4 procenta. Mercedes-Benz a Smart naopak zaznamenali pokles o 0,7 procenta.

Zajímavý je výsledek jihokorejské značky Hyundai, jejíž prodeje na evropském trhu v listopadu vzrostly o sedm procent, zatímco sesterská Kia se dočkala poklesu prodejů o 3,6 procenta.

Prodeje na čtyřech z pěti největších evropských trhů v listopadu klesly podobně jako u automobilek. V Německu došlo ke snížení registrací nových vozů o 3,5 procenta. Ve Francii došlo k propadu o 19 procent a v Itálii a Španělsku o rovných 20 procent.

Velká Británie je jedním z mála evropských trhu, kterým se v listopadu podařilo dosáhnout zvýšení registrací nových vozidel a to dokonce o 11 procent ve srovnání se stejným obdobím loňského roku. Britský trh se díky tomu posunul na pozici druhého největšího trhu v Evropě namísto Francie.

Podle současných odhadů dosáhnou prodeje nových osobních automobilů na evropském trhu úrovně 12 milionů vozidel, což je nejhorší výsledek od roku 1995.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (9)
17. 12. 2012 09:53
Re: A bude hůř
"Tato skutečnost ukazuje, jak je všeobecně automotive nepružnej a neumí se přizpůsobit poptávce."

[odkaz]
17. 12. 2012 08:26
Re: A bude hůř
Čemu se směješ? Tato skutečnost ukazuje, jak je všeobecně automotive nepružnej a neumí se přizpůsobit poptávce.
Časy se mění a představenstva automobilek v honbě za lepsími čísly uměle navyšují výrobu bez adekvátní poptávky, většinou i s přihlédnutím k požitkům, který jim vyšší čísla osobně přináší. Následuje odprodej vozů skladem vlastním finančním skupinám a následně rozprodej pod cenou tak, aby se primárně tahle ztrátová činnost neobjevila ve výkazu samotný automobilky.
Takhle nějak vypadá socialismus a porušení základního pravidla podnikání...to jest vykonávání činnosti za účelem zisku.
Avatar - KANKUNEN
17. 12. 2012 08:20
Re: trh není nafukovací
Teď frčí vznášedla >:-[]
Avatar - vabis
17. 12. 2012 08:06
trh není nafukovací
no a prodej gramofonů se před lety dokonce téměř zastavil >:D ono nejde vyrábět pořád jedno a to samé zboží donekonečna ;-)
16. 12. 2012 23:09
Re: Pocet aut
Tvoja statistika nepovie nic, to je pravda, lebo sa zaklada na nezmysloch :-)
Ciste hypoteticky a matematicky - ked sa 7mld ludi vycika do jazera, kde by kazdy jeden mal mat plny mechur (cca 0.7L), vytvori to objem 4 900 000m3. Balaton ma cca 2 000 000 000m3. Priemerna hladina by stupla o cca 7cm.
Takze tvoja statistika nie je dobra ani ako vtip ;-)

S tym pochytanim je to realnejsie, tam by ludstvo s priemernou dlzkou 1.4m roztiahnutych ruk od koncekov prstov po konceky vytvorilo retaz cca 9.8mil. km, tzn cca 239x oboplo Zem.

Statistika tych predanych aut sa vsak da previest aj na zastavanu plochu, spotrebu materialu, energie...atd.

Nie je ta matematika krasna? :-)