Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Red Dot Awards 2015: Bodovaly Mazda, Volkswagen i Škoda

Jan Mička
Diskuze (39)
V jubilejním šedesátém ročníku udílení cen Red Dot za design uspěla také řada automobilů. Některé značky si odnesly hned několik ocenění.

Také letos se do německého Essenu sjeli uznávaní experti, aby odměnili výrobky cenami Red Dot v oblastech produktového designu, komunikačního designu a designového konceptu. Do soutěže se přihlásilo skoro 5000 exemplářů v 31 kategoriích, přičemž každý z 39 porotců musel hodnotit jeden produkt po druhém.

Mezi přihlášenými výrobky byly samozřejmě také automobily, přičemž některé značky si odnesly hned několik ocenění. Například japonská Mazda slaví úspěch v oblasti produktového designu za filozofii Kodo u modelů MX-5, CX-3, 3 a 2. Ve stejné kategorii bodoval také Volkswagen s modely Passat, Passat kombi a Golf Sportsvan, Škoda se třetí generací Fabie, Kia se Soulem EV a novou generací Sorenta, nebo Hyundai s novou i20 (s karoserií kupé i pěti dveřmi) a Sonatou (v Česku se nenabízí).

Vedle mainstreamových automobilek bodovaly také ty luxusní. Například švédské Volvo získalo s novou XC90 ocenění „Best of the best“ (Nejlepší z nejlepších) za průkopnický design a vysokou kvalitu. Stejně dopadlo i Ferrari, ovšem hned se dvěma špičkovými modely – gran turismem California T a brutálním okruhovým FXX K s výkonem 1050 koní.

Všechny oceněné výrobky budou vystaveny v Red Dot Design muzeu v Essenu od 30. června 2015 do 30. července 2016, a najdete je také online na stránkách soutěže. Vedle toho mají právo prezentovat se prostřednictvím symbolu „Red Dot“ na důkaz vynikajícího designu.

Jan Mička
Diskuze (39)
Avatar - AUDIRS6
1. 4. 2015 18:21
Re: red dot
toto sa inac, nez "diskusna poprava" nazvat neda !!!! >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] :yes:
Avatar - white label
1. 4. 2015 18:07
Re: red dot
:yes: ;-)
Avatar - Ham.
1. 4. 2015 17:59
Re: red dot
1. Anketa není německá, ale dánská
2. Z 4900 přihlášených v 19 kategoriích uděleno letos 81 ocenění. To jsou necelá 2%, jestli tohle jsou u tebe všichni, kdo se přihlásí, tak běž vrátit vysvědčení z 5 třídy.
3. Nejsem profesorem designu na prestižní universitě, tak jako řada členů poroty, takže ti zdůvodnění dát neumím. Pravděpodobně je design Kia uznáván jako kvalitní. Chápu, že toto vysvětlení tě těžko uspokojí, pro tebe platí prosté Schreyer si to koupil, protože všichni jsou Schreyerovi kámoši. Jenom nechápu, proč tam tlačí Citroen, Peugeot, Mercedes, Škodovku, Audi, Cadillac, BMW, Qoros, Mini nebo Mazdu, když má ještě takovou hromadu neoceněných aut od Hyundai (možná jsi to nepostřehl, ale už nedělá jenom pro Kia). No a úplná záhada všech záhad je, jak si dokázal koupit RT Renault pro svůj model Zoe. To muselo být mezi těmi kamarádíčky pěkně mastné.
1. 4. 2015 15:42
Re: red dot
Zkus mně raději rozumně vysvětlit, proč mají v této německé anketě cenu všechny modely KIA. Podle mě cenu dostanou všichni, kdo se přihlásí. Jde asi jen o to jakou.
Avatar - Emel
1. 4. 2015 09:08
Re: red dot
Ono je to těžké. Roomster boduje originalitou, Golf prokázal své kvality v čase, Mazda přináší svěží vítr... stačí se podívat, jak se my tři (s labelem) neshodneme na jednotlivých modelech Mazdy :-) , nebo my dva nedávno ohledně 458...

Já v těch oceněných autech žádný fail nevidím. Když jsem otevřel loňský rok, tak i10 a 308SW bych asi osobně nevybral, ale vyloženě problém s tím taky nemám.