Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Renault Sandero RS: Velká fotogalerie a nové video

Aleš Dragoun
Diskuze (26)
Sandero RS s logem Renaultu je klasickým hot-hatchem za rozumné peníze a pozor! Nemá pod kapotou malý turbomotor!

Sandero nese v Latinské Americe logo Renaultu a nikoli v těchto končinách neznámé rumunské Dacie. Verzí RS bychom nepohrdli ale ani u nás. Byla sice odhalena už v červnu, ale nyní se automobilka vytáhla s velkou galerií a novým videem. Sandero RS stvořil Renault Sport právě pro španělsky a portugalsky mluvící země za Atlantikem – jako svoje první dílo vůbec a v Evropě se nabízet nebude. Ne, nechceme spekulovat... Je to obrovská škoda, protože se za svoje výkony rozhodně nemusí stydět.

My už jsme zapomněli na to, jak vypadá ostrý hatchback s poctivým atmosférickým dvoulitrem, který nestojí moc peněz. Auto pro zábavu přece nemusí být extrémně drahé. Jenže u nás platí norma Euro 6 a pod kapoty se stěhují čím dál menší turbomotory, zatímco v Brazílii nic takového nehrozí. Čtyřválec v Sanderu RS nabízí 108 kW, při provozu na bioethanol pak o 2 kW více a klasiku v podobě šestistupňového manuálu, údajně s krátkými drahami. Žádná moderní dvouspojka a páčky pod volantem, kdepak!

Sprint z klidu na stovku za 8 sekund i maximální rychlost 202 km/h lehkému vozu (váží 1161 kg) úplně stačí. Pružná akcelerace z 80 na 120 km/h na pětku trvá 7,3 sekund, na kratší čtyřku pak jenom 5,9 sekund.

Nabroušené Sandero jezdí na litých sedmnáctipalcových kolech, dostalo kromě polepů výraznější nárazníky, zadní difuzor, dvojitou chromovanou koncovku výfuku, křídlo na páté dveře a tvrdší podvozek snížený o 26 mm. Vzadu samozřejmě nehledejme standardní bubny, i zde našly svoje místo kotouče. Ze 100 km/h auto zastaví na vzdálenost 37,4 m. Modernu zastupují tři režimy, tlačítkem s logem RS se dá nastavit sportovní mód a dokonce i okruhový Sport Plus, který zcela deaktivuje stabilizaci a další elektronickou asistenci.

Sandero RS si v Brazílii koupí ti, kdo chtějí něco ostřejšího, ale jejich rozpočet není nafukovací. Stojí 58.880 realů, což je v přepočtu na naši tvrdou měnu necelých 358 tisíc korun. Doslova za hubičku... Dacia je pořád lowendovou značkou a takový jednoduchý, ale sportovnější model by se jí zatraceně hodil. Nebýt těch prokletých evropských emisí.

Aleš Dragoun
Diskuze (26)
5. 10. 2015 18:51
Re: Malé srovnání
Plug-in ma mensie problemy:
- stoji priplatok vacsi ako cena novej dacie
- musis mat garaz s elektrikou
- musis ho kazdu noc nabijat, teda ked chces usetrit = nocny prud
- sustavnym nabijanim doplna znizujes zivotnost baterii

Elektromobil ma problemy dva:
- baterky = cenovo dostupne budu najskôr za 10 rokov
- elektrina = vyraba sa z uhlia alebo atomu, no zbohom...

Podla mna nie su potrebne ziadne zazraky, uplne by stacilo pomalicke realne znizovanie spotreby = nizsie emisie CO2 a lacnejsie jazdenie a eliminovanie NOx.

Taky mild hybrid na zaciatok by uplne stacil, a trosku popracovat na overenom atmosférickom motore, vid mazda...
5. 10. 2015 18:01
Re: Sem s ním!
Souhlas, ani s tou 1.6 z Twinga RS to není špatný nápad ;-) :yes:
5. 10. 2015 17:24
Sem s ním!
Tak tenhle lidový hot-hatch by si v Evropě určitě nestěžoval na slabé prodeje a image Dacie by taky moc prospěl. Autíčko je to sice skromné, ale přesto líbivé a svižné. Takže by stačilo rozjet výrobu i v Pitesti, pod kapotu dát motor 1.6 16V/92 kW z minulé generace Twinga (skvělá verze R.S.), nasadit cenu kolem 300 000 Kč a úspěch by byl na světě. Jen by bylo potřeba motor 1.6 16V upravit na Euro 6, ale to by snad nebyl takový problém...
5. 10. 2015 15:39
Re: Malé srovnání
Inu...demokracia. Väčšina ľudí ešte nepochopila, že demokracia dnes znamená to, že mocní si robia čo chcú, a my ostatní robíme tiež.....čo chcú... :-!
Človek je múdry tvor, ale ľudia sú hlúpe a nebezpečné stádo...
Avatar - Blue Sun
5. 10. 2015 15:31
Re: Malé srovnání
Ano, hmotnost taky hraje roli, ale stačí se podívat na názory lidí, kdy auto se zrychlením nad deset sekund je pomalu nebezpečné a nemělo by na silnice... Pak se nemůžeme divit tomu, co výrobci dávají na trh. A přitom by stačil jen rozum a výchova řidičů... a taky to, že řidičák není právo, ale výsada.