Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Rizikové modely ojetin: Vedou Mercedes ML a BMW X5

Prezentace klienta
Diskuze (25)
Každé ojeté vozidlo je vhodné před jeho koupí prověřit. Některé značky a modely ale přitahují padělatele víc než ostatní.

Podle dlouhodobých zkušeností společnosti Cebia, která se zabývá prověřováním historie a původu automobilů, existují značky i konkrétní modely vozidel, které dominují v zájmu padělatelů a jsou nejčastěji předělávány.

V poslední době jsou z tohoto pohledu nejrizikovější hlavně značky Mercedes Benz - především modely ML, BMW - „vede“ model X5 a X6, ale padělatelé nepohrdnou ani dalšími modely této značky, VW - zejména Passat, Golf a Multivan, HONDA - nyní je v hledáčku podvodníků zejména model CRV, ale podvodníci se samozřejmě nevyhýbají ani jiným dražším modelům ostatních značek.

Pokud si člověk pořídí vozidlo, které pochází z trestné činnosti, tzn., že bylo například odcizeno a následně prodáno s falešnými nebo pozměněnými doklady, podstupuje značná rizika. Především riskuje, že mu bude při policejní kontrole, ať v Čechách nebo v zahraničí, zabaveno bez náhrady.

Všechna rizika však zdaleka neplynou jen z „papírových“ nedostatků. Ještě závažnější mohou být technické závady vozidla. Padělatelé totiž často svařují auta dohromady z nejrůznějších trosek po těžkých bouračkách či z krádeží. Nový majitel vozidla pak riskuje život, pokud s takovým vozem slepeným z více aut nabourá a auto se doslova rozpadne na kusy, a to i v jinak tuhé části karoserie, která by měla posádku maximálně ochránit. Nejčastější praxí podvodníků totiž je, že odříznou přední část karoserie společně s kusem podlahy a k této části přivaří zadní část z jiného, nepoškozeného a obvykle kradeného vozidla. Tato nově použitá část totiž nenese žádné identifikační znaky, jako je například ražba VIN. Ty jsou totiž soustředěny v přední, tedy původní části vozu.

Všechny nepůvodní sváry vzniklé tímto neoprávněným zásahem jsou následně překryty vnějšími panely vozidla, jako jsou blatníky, plastovými díly, kryty, a na spodní části zatřeny ochrannými nátěry. Z vnějšího pohledu je tedy rozpoznání takto upraveného vozidla pro laika téměř nemožné. Rozhodně se proto vyplatí nechat si odborně prověřit původ vozidla, zejména v případě individuálně dovezeného vozidla některé z uvedených značek. Vyhnete se tak nejen riziku, že vám vůz policie zabaví, ale i riziku podstatných závad na vozidle, které vás mohou ohrozit i na životě.

Prezentace klienta
Diskuze (25)
6. 1. 2013 11:57
Stočené km, havarovené vozy, nejasný původ
Sháněl jsem Fábii 1,4 v naftě s turbem (skvělý motor) a hledal jsem skutečně dlouho. Jednu jsem pro ženu i koupil, ale během týdne jsme auto vraceli a to nebylo lehké, navíc nás to pár tisíc stálo. Chci říct, jedná se o skvělé auto, ale bazary jsou plné bouranejch, přetočenejch a jinak nekvalitních aut tohoto typu až mi z toho šla hlava kolem. Bezproblémové auto bych asi neměl do dnes, kdyby mi nepomohli odborníci z Kontroly vozu. Vřele doporučuji www.kontrolavozu.cz
23. 10. 2012 07:56
Re: tak to raději kupovat jen santu nebo sorento
to co si napisal je totalna blbost, akekolvek 2-3 rocne auto straca hodnotu pomalsie ako cokolvek nove v podobnej cenovej relacii :-!
Avatar - Barrichello
22. 10. 2012 09:22
Je zajímavý že pod tímhle článkem
není ani jeden komentář od uberwagen fans >:D >:D >:D
Jo německý auta se nekazí, že jo >:D
Avatar - Barrichello
22. 10. 2012 09:21
Re: tak to raději kupovat jen santu nebo sorento
Stačí se vhynout obloukem X5 a ML s 5x přetočeným tacháčem
22. 10. 2012 07:31
Re: tak to raději kupovat jen santu nebo sorento
chcel by som vidiet ako by si sa zatvaril keby si videl tu stratu hodnoty po 4 rokoch pri kupe sorenta za 30 litrov a x5-ky jazdenky za 30 litrov... To by ti pekne spadli nadeje.