Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Rozsáhlá expanze elektrických Bentley. Za pět let vznikne pět elektromobilů

David Bureš
Diskuze (2)

Bentley chce do roku 2030 prodávat výhradně vozy s elektrickým pohonem. První takový vůz bude debutovat v roce 2025.

Automobilka Bentley se léta orientuje na automobily s objemnými spalovacími motory. To se však v budoucnosti změní, již loni Bentley oznámilo, že do roku 2030 hodlá nabízet výhradně s vozy s elektrickým pohonem. Nyní firma odhalila, jak bude přechod k elektromobilitě vypadat.

První sériové Bentley s elektrickým pohonem dorazí v roce 2025, jak značka už dříve avizovala. Nyní přitom firma potvrdila, že připravovaný vůz bude navržen, vyvíjen a vyráběn v její britské centrále v Crewe. zajišťuje to tak další budoucnost britského závodu, který v rámci vysokých investic bude přebudován právě na výrobu elektromobilů.

Bude to potřeba, protože po příchodu prvního elektromobilu Bentley budou další takové modely rychle následovat. Během pěti let totiž britský luxusní výrobce představí pět elektřinou poháněných vozů.

Elektrické budoucnosti přitom firma hodně věří. V rámci investic ve výši 2,5 miliard liber do přechodu k elektromobilitě bude totiž už během následujících dvou let navýšena výrobní kapacita závodu v Crewe z 30.000 na 40.000 aut ročně.

Elektrifikace nabídky přitom začala už před příchodem prvního elektromobilu. Do roku 2023 bude Bentley nabízet plug-in hybridní pohon u všech svých modelů, když aktuálně takovou verzi už nabízí Bentayga a nově i Flying Spur. Do roku 2026 pak Bentley hodlá nabízet výhradně plug-in hybridy a elektroauta.

"Svět se mění a my musíme sehrát svou roli při neutralizaci našeho dopadu na životní prostředí. To znamená splnit náš cíl být do roku 2030 zcela uhlíkově neutrální a znovu potvrdit naši roli lídra v udržitelné luxusní mobilitě," komentuje plány značky její předseda představenstva Adrian Hallmark.

Bentley přitom není jediným luxusním výrobcem počítajícím s přechodem k elektromobilitě. Do roku 2030 hodlá nabízet výhradně elektromobily také konkurenční Rolls-Royce. Ten svůj první elektromobil v aktuální nabídce chystá pro rok 2023, půjde o kupé Spectre.

David Bureš
Diskuze (2)

Doporučujeme

Avatar - kuk
30. 1. 2022 02:43
Bentley, značka kde VW dotuje každý vůz.
A kdo jim na ten luxus vydělává? No přece dojná kráva Škoda auto. :D :D :-!
Buggati střelil Vlkohrad ňákýmu Jugoslávci za euro a na věcně ztrátovej Seat už zase doplácí. Ty germáni to vedou od 9 k 5. :D :-!