Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

SCG 003 poprvé v akci (+video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (3)
Premiéra závodního supersportu Jamese Glickenhause se nezadržitelně blíží a po několika záběrech odstrojeného kupé je zde první video, na němž se již prohání po závodním okruhu.

V létě roku 2006 ohromilo studio Pininfarina motoristický svět supersportem Ferrari P4/5 postaveným na základech modelu Enzo pro sběratele Jamese Glickenhause. Ten si svůj jedinečný kousek sice užíval v běžném provozu, ale toužil i po závodní verzi.

Díky tomu vznikl druhý exemplář představený v roce 2011 a pojmenovaný již jen P4/5 Competizione, jehož základem se stalo Ferrari F430 GT2. V červnu stejného roku se tento vůz postavil na start závodu 24 hodin na Severní smyčce Nürburgringu.

Za volantem P4/5 Competizione tehdy se střídali Mika Salo, Luca Cappellari, Nicola Larini a Fabrizio Giovanardi. V celkovém pořadí tento vůz skončil na 40. místě a ve své třídě E1-XP2 byl třetí, což jsou vzhledem k náročnosti celého závodu vynikající výsledky.

Jamese Glickenhaus ovšem toužil po zcela vlastním stroji, který nebude jen překarosovanou evolucí Ferrari a díky tomu se již v loňském roce objevily první zprávy o vývoji vozu pojmenovaného SCG 003, přičemž zkratka znamená Scuderia Cameron Glickenhaus, zatímco číselné označení odkazuje na skutečnost, že je to po dvojici P4/5 třetí projekt v pořadí.

James Glickenhaus a jeho tým v případě SCG 003 nespoléhají na spolupráci s Ferrari nebo Pininfarinou a vydali se vlastní cestou. Design dostal na starosti Goran Popović z GranStudia a samotný vývoj vozu vede Paolo Garella.

Až do léta letošního roku se spekulovalo o pohonné jednotce, kterou se nakonec stal dvojicí turbodmychadel přeplňovaný vidlicový šestiválec značky Honda pro SCG 003 mířící na závodní dráhy, zatímco v případě čistě silniční verze se v poslední době nejčastěji zmiňuje přeplňovaný vidlicový dvanáctiválec, jehož původ je stále ještě tajemstvím.

Samotný James Glickenhaus chce prostřednictvím SCG 003 oživit praxi, kterou již opouštějí i amatérští závodních v těch nejlevnějších závodních kategoriích. Jeho cílem je totiž umožnit majitelů a závodníkům dojet na místo konání závodu s SCG 003 po ose a zde se jednoduše postavit na start.

Představení finální podoby SCG 003 se již nezadržitelně blíží a první funkční exemplář již má za sebou i první testovací jízdy, z nichž pár záběru zveřejnil magazín Road&Track. James Glickenhaus k nim uvedl, že testovací jezdec Nicola Larini měl zajet pro začátek jen dvě kola, ale nakonec se mu musel tým postavit do cesty, aby zchladil jeho nadšení a dostal jej po pěti kolech z vozu.

SCG chce ukázat výsledek svého snažení v roce 2015 na březnovém autosalonu v Ženevě. Start na Nürburgringu je takříkajíc povinností. Pojede v kategorii SPX vytrvalostního šampionátu VLN (Veranstaltergemeinschaft Langstreckenpokal Nürburgring).

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (3)
Avatar - flyboyeda
23. 12. 2014 13:43
Re: Dobre si toto zapamätajte !
Tak tomu projektu fandím a přeju mu zelenou, byla by sranda kdyby Dieslový superspot od Audi porazil La Ferrari >:D

Avatar - AUDIRS6
23. 12. 2014 10:40
Dobre si toto zapamätajte !
Ak totiz Audi uvedie do zivota svoj projekt "Scorpion", ala "R18" - tak by mal vypadat asi velmi podobne tomuto. Oni totiz naozaj chcu postavit voz, ktory by bol defakto mierne upravene LMPcko, ktore by deklasovalo vsetky tie LaF, P1 a P 918 !!! Teraz je trochu ticho okolo celeho toho, ale vraj v roku 2016 by sme sa mali dockat ;-)
Avatar - flyboyeda
22. 12. 2014 19:56
tak tohle je pořádný supersport saláti
:-)