Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Šest způsobů, jak převážet psa v autě

Petr Slováček
Diskuze (37)
Kdyby chvilku poseděl v klidu, nic neokusoval, nepošlapával a nekňučel za jízdy, byl by jeho převoz moc velká nuda. Takhle si každý myslí, že místo psa vozíme v autě rozzuřeného hrocha.

Že za nezajištěné zvíře ve voze hrozí pokuta, to by měl vědět každý chovatel. Řada z nich si je ale vědoma bezzubosti zákona, který přesně nespecifikuje, co je zajištěním míněno – takže když psa bude mít spolujezdec pevně pod nohama, aby nebyla ohrožena bezpečnost posádky ani zvířete, policista vám nemůže nic říct. Podle našich zkušeností je i v praxi celkem výjimečné, že by se za to dávaly pokuty.

Mnohem důležitější je ale to, aby se při prudkém brzdění či karambolu mazlíkovi nic nestalo (ve statistikách najdete domácí zvíře na palubě i jako příčinu nehody). Vždyť podle nárazového testu německého autoklubu ADAC při 50 km/h dopadla figurína psa o hmotnosti 22 kg na opěradlo řidičovy sedačky pětadvacetinásobkem své hmotnosti. O jeho osudu by tak bylo rozhodnuto. Stejně tak páníček by zásah břemenem o ekvivalentní hmotnosti 500 kg nenesl bez následků.

Samozřejmě si toho byl vědom i autor tohoto článku, už když si vezl poprvé domů vyplašené klubíčko chlupů od chovatele. Protože se ukázalo, že psí slečně německého ovčáka transport v autě nevadí, a dokonce ji moc baví, postupně vyzkoušel většinu dostupných pomocníků, které koupil, vyzkoušel… a většinou zahodil. Kromě obligátního průzkumu trhu proto tentokrát přidáváme i osobní zkušenost redaktora u sortimentu, který používal.

Ať už vyberete cokoliv, s všudypřítomnými chlupy budete asi stejně bojovat. Jak na to? „Tento problém trápí většinu chovatelů i mě. Mám v autě psí vanu, ale chlupy od ohaře jsou úplně všude. O nějakém speciálním psím autošamponu na chlupy a tlapky nevím, používám normální prací prostředek na sedačky,“ radí Tereza Inemanová z nákupní galerie Mall.cz. „Ale nejprve použiji stěrku, která vypadá jako na okna a pomůže odstranit chlupy dolů ze sedaček. Stejně se vůz potom musí vyluxovat,“ končí.

1. Síťka/mříž

Větší plemena nelze bezpečně převážet jinak než v zavazadlovém prostoru. Dokonce k tomu není potřeba nic dalšího, maximálně koupíte speciální

deku do kufru (cca 1000 Kč). „Nejprodávanější položkou v autovýbavě je potah do zavazadelníku, poté postroje a lůžka do vozu,“ říká Michala Gregorová z Mall.cz.

Nejjednodušší možností je natáhnout síť, aby pes nemohl prolézt dopředu. Upevňuje se za panty zadních dveří a stropní madla. Ze všeho nejbezpečnější řešení ovšem představuje instalace mříže, popřípadě koupě staršího vozu kategorie N1, který ji má už namontovanou. Při koupi doplňkové mříže pozor na její kvalitu.

svetmotoru svetmotoru

2. Autosedačka

Může jít o autodeku nataženou až k předním sedačkám, čímž tvoří lůžko, z něhož zvíře nevypadne. Pro malé psy existují skládací textilní přepravní

bedny, které se připnou k podhlavníku či pásům. Stejně tak jako u deky ale musíte použít pro zajištění zvířete na místě ještě pásy.

svetmotoru svetmotoru

3. Přívěsný vozík

Na jednoho domácího mazlíka si asi vozík s kójemi pořizovat nebudete, pro chovatele větších plemen s vyšším počtem psů ale jde o nutnost.

Nemusíte řešit, co kde zvíře zašpiní, ohrožena tím není ani jeho bezpečnost. Nejde ale o nic laciného, slušný hliníkový vozík s odvětráváním a vrchním víkem stojí i jako použitý desítky tisíc. Nový kolem sto tisíc korun.

svetmotoru svetmotoru

4. Postroj na pás

Nejlacinější řešení, na které si rychle zvykne i štěně. Stačí, když má zkušenost s obojkem a chozením na vodítku. Při koupi je potřeba upřesnit

velikost zvířete, aby ho postroj neškrtil a nemělo snahu sundávat si ho za jízdy. Díky karabince na konci lze postroj používat i na vycházky.

svetmotoru svetmotoru

5. Autodeka

Nejjednodušší možnost, jak vozit psa na sedačce, aniž by ji zaneřádil. Zpočátku asi každý vystačí s obyčejnou dekou uchycenou za škvíry mezi

sedákem a opěradlem. Po čase ale zjistí, že jak se zvíře vrtí, deku neustále vytahuje. Veškeré chlupy tak stejně padají pod ni. Řešením je právě univerzální speciální autodeka, která má našitá poutka pro přichycení k podhlavníkům a za rohy sedaček.

svetmotoru svetmotoru

6. Náš TIP: Přepravka/klec

Plastová přepravka je nejlepším řešením pro chovatele malých psů, popřípadě koček. Stačí naučit psa pobyt v ní – a máte vyhráno. Pro velká plemena bohužel musíte investovat do klece, která stojí o dost víc. Také manipulace s ní je daleko obtížnější. Obrovskou výhodou obou řešení je přenosnost mezi auty, která tím pádem ani zvíře neumaže.

svetmotoru svetmotoru

Petr Slováček
Diskuze (37)
20. 11. 2019 08:58
Přeprava psa
Mám trpasličího dlouhosrstého jezevčíka, velice rád jezdí autem. Vozím ho zásadně na předním sedadle v polstrované přepravní tašce přepásanou bezp. pásem!!! Dozadu na sedadla nevidím, pouze, když se otočím , A TO BY BYLO ŠPATNĚ. Sice mám síť za zad. sedadly, ale prostor je tak veliký, že by se tam při jízdě umlátil / uškrtil ap. /. Při silniční kontrole se jim to nelíbilo, tvrdili, že síť je pro přepravu zvířat !!! Mám Renault Kango, se sítí jsem ho už koupila.
30. 3. 2017 20:19
bezpečnostní pásy pro psy
My máme menšího psa, který cestuje s bezpečnostními pásy: [odkaz]

Pejsem ke naprosto spokojený, protože nemá pocit, že by byl omezovaný. Podle všeho jsou pásy opravdu bezpečné, takže doporučuju.
1. 7. 2015 12:59
Dovolená
Dobrý den chtěla by jsem se zeptat když jedeme na dovolenou a bereme pejska sebou jedeme tři já jedu s pejskem vzadu myslíte že ho můžu mít jen tak nic nedělá buď leží a nebo sedí můžu ho mít jenom na dece?? :'-( ;-\ ;-\ :-) Předem děkuji za odpovědi :-)
18. 3. 2014 18:11
moje řešení
Mám typického bojového psa (trpasličí kníračku) a nejjednodušší je mít psa natolik vycvičeného, že nejsou problémy. Do auta nastoupí dveřmi řidiče, posadí se na sedadlo spolujezdce, provede kontrolu, zda jsem správně nastartoval, rozsvítil světla, zavřel dveře apod. Pokud je vše v pořádku, protáhne na zadní sedačku, kde má svojí deku, na které spokojeně usne. Okamžitě po zastavení se vzbudí, ze zadních, bočních okének provede kontrolu kde jsme, proběhne na přední sedačku a čeká, až dostane pokyn k vystoupení.
K vánocům dostala sice bezpečnostní pás, ale vydržel jí cca 10 minut. Pak spokojená, že se z něj dostala, bleskově zase usnula na zadní sedačce. Po několika pokusech jí připoutat si to vysvlékání natrénovala tak, že když jí vzadu připnu, tak než si stihnu sednout za volant, sedí na přední sedačce a když se na ní podívám, tak se mi drze usmívá do očí! Pak odkráčí zase dozadu. Zkoušel jsem všechno možné, jen pásy připnout sichrhajckou jsem se ještě neodvážil, protože to se přece kamarádce nedělá, že? >:D
16. 11. 2012 23:08
Přední sedadlo
Když jsem měl ještě ovčáka a 155ku, vzal jsem si inspiraci z TV a vozil ho vpředu. Stačilo ho řádně připoutat a nikam necestoval. Trochu to možná odnesla přední sedačka a taky hrana střešního okna byla pěkně podrápaná, ale jinak OK ;-) .