Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Šestistupňový automat pro nový Ford Ranger (video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Zcela nová generace Fordu Ranger se představila na loňském autosalonu v Sydney. Na trh dorazí s inteligentní šestistupňovou automatickou převodovkou.

Ford Ranger pod nově navrženou karoserií ukrývá i novou techniku. K nejzajímavější částem pohonného ústrojí tohoto pick-upu patří nová automatická převodovka. Ta má přispívat k snížení spotřeby paliva a přizpůsobovat se individuálnímu stylu jízdy řidiče, aniž by si to on sám nějak uvědomoval.

Šestistupňová automatická převodovka Ford 6R80 nabídne režimy Normal a Sport. Druhý z nich umožní řidiči sekvenční řazení pohyby voličem převodovky vpřed nebo vzad. V režimu Normal je nastavení převodovky zaměřeno na pohodlí posádky a snižování spotřeby paliva. Režim Sport se snaží poskytnout řidiči vždy co nejvyšší výkon motoru.

Řídicí software převodovky sleduje, jak řidič akceleruje, brzdí, zatáčí a přizpůsobuje tomu změny rychlostních stupňů. Pokud má řidič sportovnější styl jízdy, tak nechává jednotlivé rychlostní stupně zařazeny déle, aby motor pracoval ve vyšších otáčkách, ale jestliže se řidič snaží dosáhnout co nejnižší spotřeby paliva, pak řadí dříve a udržuje motor v nižších otáčkách.

Ford uvádí příklad, kdy v režimu Normal převodovka řadí již při 2000 min-1, zatímco v režimu Sport dochází ke změně rychlostního stupně až při 3000 min-1.

Šestistupňová automatická převodovka rovněž rozlišuje, jestli vozidlo jede do kopce nebo z kopce a jak strmé je stoupání, resp. klesání. Díky sledování točivého momentu, tak převodovka neřadí příliš brzy při stoupání a udržuje optimální otáčky motoru. Při klesání naopak převodovka včas podřadí, aby bylo možné brzdit motorem.

Nová převodovka mění charakteristiku řazení i podle toho jestli pick-up využívá pouze pohon zadní nápravy nebo všech kol.

Ford bude novou šestistupňovou automatickou převodovku nabízet pro vybrané verze pick-upu se čtyřválcem 2,2 Duratorq TDCi (110 kW) a pětiválcem 3,2 Duratorq TDCi (147 kW). Standardem bude ovšem šestistupňová manuální převodovka.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)