Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Sídlo McLarenu je na prodej. Známá stavba by se mohla prodat za 5,7 miliardy korun

Jan Zajíc
Diskuze (1)

Podobně jako řada dalších automobilek i McLaren prožívá složitý rok. Proto se skupina rozhodla, že prodá svoje sídlo.

McLaren Group, do níž patří kromě výrobce supersportů i tým formule 1 a další dceřinky, sídlí nedaleko Wokingu v hrabství Surrey, které se rozkládá v Jihovýchodní Anglii. Ten areál už jste jistě mnohokrát viděli, McLaren se jím rád chlubí.

Sídlo společnosti, které zaujme například bohatým využitím skla a hliníku, navrhl známý architekt Norman Foster. Otevřeno bylo v roce 2003.

Podle britských médií firma pověřila specialisty z kanceláře Colliers, aby se pokusili najít pro areál, který zahrnuje také věhlasné technologické centrum McLaren Technology Centre, kupce. McLaren očekává, že by se nemovitost mohla prodat za 200 milionů liber, což je v přepočtu asi 5,7 miliardy korun.

Automobilka by tak získala prostředky, jimiž by vykryla propad příjmů způsobený koronavirovou krizí. Skupině prostě aktuálně chybí peníze.

Zatímco za první pololetí loňského roku McLaren utržil 592 milionů liber (asi 17 miliard), letos to za prvních šest měsíců bylo jen 143 milionů liber (4,1 miliardy).

Společnost také v březnu musela přerušit výrobu. Výpadek se v minulosti snažila řešit také půjčkou od Bahrajnské národní banky, samozřejmě také osekala náklady.

Se svým sídlem se ovšem McLaren nehodlá rozloučit. Plánem je sice ho prodat, ovšem automobilka by si areál následně od nového majitele pronajímala.

Jan Zajíc
Diskuze (1)

Doporučujeme

13. 9. 2020 19:53
Ron Dennis se obrací v hrobě.
Ron Dennis se musí obracet v hrobě. ....vlastně on ještě žije.