Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nový sporťák Gordona Murrayho už je vyprodaný. A stovky náhradníků jsou na čekačce

Jan Zajíc
Diskuze (2)

Před měsícem Gordon Murray představil svoje nové sportovní auto T.50, které můžeme považovat za ideového nástupce McLarenu F1. A zdá se, že zabodoval.

Výrobce, tedy Gordon Murray Automotive, totiž hlásí, že dokázal vyprodat celou plánovanou sérii 100 exemplářů. A povedlo se mu to docela rychle.

Pomohla v tom výrazně už zmíněná premiéra. Před ní firma měla zákazníky pro zhruba dvě třetiny vozů, ovšem do 48 hodin po odhalení vozu světu už bylo komplet vyprodáno.

Navíc rychle vznikl také seznam "náhradníků", na němž jsou aktuálně prý stovky čekatelů. Cena T.50 přitom začíná na zhruba 70 milionech korun.

Gordon Murray dokázal zájem kupců vyvolat dnes neobvyklou kombinací lehoučkého, třímístného sporťáku s atmosféricky plněným vidlicovým dvanáctiválcem a přímo řazenou převodovkou.

Méně než tunu vážící T.50 navíc nabízí řadu zvláštních detailů, například vzadu umístěný 400mm ventilátor, který se stará o patřičný přítlak. Při běžné jízdě ho prý zvyšuje o 50 procent, v brzdovém režimu pak dvojnásobně. Pochopitelně ve spolupráci s aktivními spoilery a difuzory. 

Atmosféricky plněný vidlicový dvanáctiválec Cosworth GMR dává 488 kW (663 k) a 467 N.m. Navíc ohromí točivostí, červené pole začíná ve 12.100 ot./min. Na motor pak navazuje šestistupňová manuální převodovka.

Gordon Murray Automotive nyní chystá výrobu prototypů a důkladné testovaní. První produkční exempláře by k zákazníkům měly dorazit v roce 2022.

Jan Zajíc
Diskuze (2)

Doporučujeme

Avatar - Emel
4. 9. 2020 21:02
Nojo
nedivím se. Kam se hrabe Bittner...