Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Škoda Auto zvýší mzdy o 2,7 %, za duben dostanou zaměstnanci 10.000,- Kč navíc

redakce AUTO.CZ
Diskuze (36)
Ve Škodě Auto od dubna vzrostou mzdy o 2,7 %. Odbory se na tom dnes dohodly s vedením firmy. Za duben podle odborů dostanou zaměstnanci také jednorázovou platbu 10.000 korun. Po měsících jednání je tak zažehnána stávka. ČTK to potvrdilo vedení firmy.

Škoda Auto patří k největším zaměstnavatelům v Česku, má asi 25.000 pracovníků. Průměrná mzda dělníků činila dosud 26.500 korun, po uzavření nové smlouvy by měla vzrůst zhruba o 1000 korun měsíčně.

Odboráři ještě před uzavřením dohody odmítli v pořadí již pátý návrh firmy, který jim zaručoval růst platů o 2,5 % od dubna a od října pak o další dvě desetiny procenta. Jednorázový příplatek za duben činil podle tohoto návrhu firmy 9000 korun. Až na nárůst o 2,7 % ihned od dubna a příplatek 10.000 korun odbory kývly. Od dubna se zvýší i příspěvek na penzijní připojištění o 50 korun měsíčně. Smluva platí do konce března příštího roku.

"Zaměstnanci obdrží jednorázovou mimořádnou platbu ve výši 10.000 korun jako ocenění výkonů a flexibility ve velmi náročném a turbulentním roce 2009," řekl ČTK mluvčí firmy Jaroslav Černý.

Vyjednávání o mzdách trvalo několik týdnů, původní kolektivní smlouva musela být minulý týden prodloužena až do pondělí 12. dubna. To byl pro odbory krajní termín, pokud by se nedohodly, byly připraveny zorganizovat protestní akce. Stávku použili odboráři ve Škodovce k prosazení svých požadavků naposledy před třemi roky.

Kolektivní vyjednávání již skončila také ve druhé středočeské automobilce, kolínské TPCA. Ta svým zaměstnancům zvýšila od dubna mzdové tarify o 2,5 %. Vyplatí také jednorázovou motivační odměnu 4500 korun a zvýší příplatek za mimořádnou směnu z 400 na 600 korun. Smlouva má platnost jeden rok.

Naproti tomu v nošovické automobilce Hyundai se o platech ještě jedná. Vedení firmy se tam má podle odborů do příštího týdne rozhodnout, jestli přistoupí na jejich požadavky na navýšení tarifů. Pokud s nimi nebude souhlasit, chtějí zástupci zaměstnanců pokračovat ve vyjednání o nové kolektivní smlouvě s pomocí zprostředkovatele. Přesné požadavky však nejsou známé.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (36)
10. 4. 2010 21:58
Re: Fascinace
Polévka 2,40kč, hlavní jídlo 25kč, čaj zdarma, výběr min.ze 4 jídel. Co bys chtěl víc?.) A bonaqua stojí 12,50.
10. 4. 2010 08:07
Re: Fascinace
Jestli si rozumný dělník může něco přát tak zrušit tenhle typ odborů protože to vede k záhubě podniku. Když už si tady tak stěžuješ jako škodovák proč nenapíšeš o kvalitní stravě skoro zadarmo, o důchodovém pojištění, o životním pojištění zadarmo, o levných autech, o levných táborech pro děti atd..
Proč nejdete dělat jinám když je to ve škodovce tak hrozný?
9. 4. 2010 15:35
je to málo
dokud nebudou platy ve škodovce jako v jiných fabrikách vyrábějících auta podobné úrovně tak je to málo
a nic na tom nezmění ani hloupý kecy místního pseudopravicového potěru s mlíkem na bradě :-)
9. 4. 2010 15:16
Re: Fascinace
Ty to možná nejsi schopen pochopit, ale i v Německu je dělník často víc kvalifikovaný než kdejaký absolovent pochybných VŠ. A i v ČR se pomalu kvalifikovaný dělník dostává nad tyto vysokoškoláky, kteří jsou použitelní jen ve státní správě. Ber to tak, že ještě před 20 lety byly větší nároky na absoloventa průmyslovky než jsou dnes na vysokoškoláky. Az vlastní zkušenosti vím, že Němci si nehrají na namachrované šéfiky a práci jsou všichni kolegové. Je pak celkem normální, že ředitelé řeší problémi přímo s dělníky, jako rovný s rovným. Každý tam má své místo, ale nehledej v tom nějakou nadřazenost. Slovo vometák o tobě vypovídá vše.
9. 4. 2010 12:44
Re: Jste pitomci
FYLOZOFICKÝ asi teda rozhodně ne. A copak to tedy je za obor, smím-li se zeptat?