Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Škoda má o 40 % méně agenturního personálu než před krizí

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)
Škoda Auto snížila od roku 2008 počet agenturního personálu o 40 procent. Nyní si od personálních agentur půjčuje 2400 lidí.

K dřívějšímu modelu před hospodářskou krizí, kdy zaměstnávala až 4000 agenturních dělníků, se vrátit nehodlá. Na setkání s novináři to ve středu řekl člen představenstva Škody Auto odpovědný za řízení lidských zdrojů Bohdan Wojnar. Nové lidi, které hledá kvůli avizovanému zvýšení výroby, podle něj firma přijme jako své zaměstnance. Letos vytvořila 1100 nových pozic.

Ještě před třemi lety pracovalo v boleslavské automobilce zhruba 4000 agenturních dělníků. Škodovka počet personálu najímaného od agentur snížila už v roce 2008 po vypuknutí hospodářské krize, když kvůli recesi automobilového průmyslu nároky na výrobu. V lednu 2009 jich tam pracovalo 700. Zavedení šrotovného, a tím pádem vyšší prodeje ji však donutilo agenturní personál opět nabírat.

Dnes pracuje v Mladé Boleslavi, Vrchlabí a Kvasinách dohromady 2400 lidí získaných přes agentury. "Poměr mezi kmenovým a agenturním personálem musí být zdravý a vyvážený," sdělil Wojnar. Nyní je vypůjčených pracovních sil zhruba deset procent, automobilka zaměstnávala k poslednímu červnu 24.722 lidí. Počet agenturního personálu se ale mění tak, jak Škodovka potřebuje. Podle Wojnara se někdy pracuje s navýšením, jindy se zase počet vypůjčených dělníků sníží.

Škoda chce do roku 2018 zdvojnásobit výrobu na 1,5 milionu vozů a dostat se na další rozvíjející se trhy. Škoda ohlásila také nové modely aut. Podnik proto hledá nové lidi, například odborníky na alternativní pohony. S některými profesemi má ale na českém pracovním trhu obtíže, podle Wojnara jde například o odborníky v oblastech materiálů a designu. Proto je hledá v zahraničí, ve Škodovce tak pracuje 24 různých národností. "Pro rok 2012 připravujeme také tréninkový program pro pro zahraniční absolventy," doplnil Wojnar.

Automobilka na počátku roku 2010 oznámila, že agenturní pracovníky pro ni bude nově zajišťovat jediná personální agentura Manpower. Kontrakt měl začít platit od dubna 2010, vzhledem k velkému odbytu a s tím souvisejícím náborem většího počtu agenturních zaměstnanců se jediným dodavatelem stal Manpower až od 1. ledna 2011. Nyní ale automobilka využívá opět služeb více firem, potvrdil dnes Wojnar. Situace je podle něho stabilizovaná.

S agenturami má Škodovka dohodu o tom, že agenturnímu personálu nabízí po odpracování devíti měsíců v továrně stálý pracovní poměr. "Doba by se mohla zkrátit na šest měsíců," uvedl dnes Wojnar. Tento postup přijímání dělníků do kmenového stavu označil za úspěšný. Letos tak přibyly stovky nových stálých zaměstnanců.

Průměrná mzda ve Škodě byla loni podle odborářů 32.000 korun. Průměrný dělnický plat byl 28.000 korun, Škoda Auto uvádí 27.000 korun.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)