Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Spolupráce Apple a Hyundai je prý téměř jistá, koncept se očekává příští rok

Ondřej Mára
Diskuze (3)

Ještě koncem minulého roku si většina z nás myslela, že je projekt Apple Car mrtvý. Ve skutečnosti bychom se ale prvního konceptu mohli dočkat již v průběhu příštího roku.

Krátce po potvrzení zpráv o probíhajících jednáních mezi technologickým gigantem Apple a automobilkou Hyundai se vynořily další zajímavé spekulace. Podle webu Reuters, který cituje jihokorejské noviny Korea IT News, by totiž dohoda mezi Apple a Hyundai mohla být uzavřena již v březnu tohoto roku a výroba automobilu by mohla být zahájena již v roce 2024.

Ani jedna společnost se k novým spekulacím prozatím nevyjádřila, s ohledem na dříve potvrzená jednání by však podobný scénář nemusel být zcela nesmyslný. Jednání by však stále měla být v úvodní fázi.

Korea IT News ovšem přidaly ještě jednu zajímavou spekulaci, která se vztahovala k výrobě nového vozu. Ta by totiž mohla probíhat v americkém závodu Kia, ležícím v Georgii, nebo ve zcela novém americkém závodu automobilky Hyundai. Jeho roční kapacita by se měla pohybovat okolo 400.000 automobilů, přičemž asi 100.000 z nich by mohl být právě společný projekt Apple a Hyundai.

Tato spekulace však byla později odstraněna – podle Reuters zřejmě až příliš předbíhala. Ostatně v současnosti ještě ani pořádně nevíme, kdy vlastně nový projekt Apple Car poprvé uvidíme. Zatímco některé spekulace hovořily o představení konceptu již v tomto roce, podle Reuters by se měla premiéra konceptu uskutečnit v roce 2022.

O samotném automobilu pak máme opět jen kupu spekulací. S největší pravděpodobností však půjde o elektromobil, který nabídne sofistikované technologie – včetně určitého stupně autonomního řízení. A na rozdíl od řady automobilek si navíc Apple nejspíš pořádně ohlídá jeho software.

Ondřej Mára
Diskuze (3)

Doporučujeme

13. 1. 2021 23:50
Re: Južná Kórea
To jo, ale v Jizni Koreji maji prsty vetsinou ve velkem japonci. To jen kdyby ses ptal odkud vitr vane, ze zrovna Jizni Korea je tolik top. Je to totiz takova nenapadna zeme s japonskymi penizky a podobnym pracovnim nasazenim ... dokonce si pry i navzajem rozumi (jazykem), kdyz spolu mluvi ... :-)
13. 1. 2021 07:44
Južná Kórea
Nepatrím medzi fanúšikov Hyundai. Ale všetok rešpekt čo juhokórejci dokázali a pokroky, ktoré robia. Krajina na rozlohe 100 tis. km2 (o 20 viac ako ČR), s bojovným susedom. Je ich síce viac, 55 mil. Ale globálne úspechy JK firiem sú neuveriteľné.

Som zvedavý či to v 03/2021 podpíšu a skutočne sa do toho pustia.
Asi majú podľa Apple väčší ťah na bránku ako EÚ automobilky.
12. 1. 2021 14:12
Apple Car sestavený ve fabrikách Hyundai
Podle Business Insideru (s odkazem na Reuters) má výroba aut s plně autonomním řízením začít v roce 2024. Produkce v tomto roce má dosáhnout 100 000 kusů. Odkaz na článek: https://www.businessinsider.com/…y-reports-2021-1