Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Spy photos: facelift pro Mercedes třídy E a BMW 5

Libor Zezulka
Diskuze (37)
Mercedes-Benz v létě tohoto roku nahradí třídu E inovovaným modelem. Také BMW chystá facelift svého sedanu vyšší střední třídy. Upravená pětka přijde na trh na jaře 2007.

Pro Mercedes-Benz i BMW představuje vyšší střední třída velmi důležitý segment, ve kterém není radno příliš riskovat. Zatímco Mercedes-Benz se s třídou E představenou na konci roku 2001 přidržel klasiky, BMW zariskovalo a změnilo pětku od základů. O rok starší třída E se sice stále těší slušné přízni zákazníků, ale v přímém souboji s bavorským a hlavně ingolstadtským soupeřem alespoň v České republice ztrácí (Audi vloni prodalo 636 modelů A6, BMW prodalo 293 ks řady pět a Mercedes 216 ks třídy E).

Jak BMW, tak Mercedes-Benz nyní připravují osvěžené modely, se kterými vstoupí na trh v průběhu tohoto nebo příštího roku. Jako první projde liftinkem třída E. Špionážní fotografie naznačují, že se výrobce pokusí limuzínu trochu přiblížit sportovně pojatým novým modelům, přední část dostane novou mřížku chladiče a dynamický přední nárazník s kulatými mlhovkami. Vzadu Mercedes zřejmě zůstane u nových světlometů a případně mírně upraveného nárazníku.

BMW si na prodejní výsledky pětky stěžovat nemůže, zákazníkům se odvážně tvarovaný automobil nakonec velmi zalíbil, čemuž odpovídá i množství vnějších změn. Drobné úpravy vzhledu bude možné spočítat na prstech jedné ruky, zahrnují zvětšený otvor nasávání vzduchu v předním nárazníku a nepatrně modifikovanou zadní část. Faceliftovaná pětka se začne prodávat na jaře 2007. Co se týče technických inovací, u Mercedesu se hovoří především o nahrazení problematických SBC brzd klasickou brzdovou soustavou nebo alespoň omezení vlivu elektroniky.

Libor Zezulka
Diskuze (37)