Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Spy Photos: Mercedes-Benz GLK v Praze i v USA

Ondřej Láník
Diskuze (7)
Nové SUV Mercedesu prochází finálními testy před zahájením sériové výroby. Amerika se postupně obrací k menším autům, a tak mít v portfoliu jen třídy ML a GL, by mohlo být málo. Zvláště, když má BMW X3 a Audi chystá své modely Q3 a Q5.

Informace o příchodu malého terénního Mercedesu dokonce již potvrdila i samotná automobilka na nedávné tiskové prezentaci v Kitzbühelu. Asi 4,5 m dlouhý model - rival BMW X3, bude mít pohon všech kol 4Matic a podvozkové komponenty vypůjčené z nové generace třídy C. Nejnovější snímky, které dnes přinášíme jsou z USA, ale v minulých dnech byly prototypy k vidění dokonce i na parkovišti na pražském letišti Ruzyně. Jestli šlo o návštěvu dceřinné firmy Mercedes-Benz Engineering nebo jen o náhodu není známo.

Pro americký trh, kde je polovina produkce ve třídě SUV prodána s pohonem jedné nápravy, bude v nabídce také verze s poháněnými zadními koly. Ve spojení se vznětovým čtyřválcem v GLK 220 CDI tak půjde zřejmě o zajímavý nástroj jak přesvědčit Američany a evropské komisaře o minimálním vlivu SUV na životní prostředí. Pravděpodobná je přítomnost šestiválce GLK 350 a později osmiválce GLK 63 AMG.

Zákazníci, kteří budou chtít vyrazit do terénu by měli mít na paměti, že ani GLK s pohonem všech kol nemá klasické uzávěrky diferenciálů a musí se v krizových situacích spoléhat na elektronické řízení přenosu hnacích sil.

Při výkladu názvu GLK bychom mohli použít analogii k modelům z nedávné i vzdálené historie. Podle toho by mělo jít o menší model k velkému Mercedesu GL, neboť písmeno K by bylo možno přiřadit německému kurz (krátký). Designem se GLK svému většímu příbuznému bude blížit velmi, vlastnostmi však bude blízké více lifestylovému ML.

Připraveno bude časem také pokročilé čištění výfukových plynů turbodieselů Bluetec a hybridní pohon.

Ondřej Láník
Diskuze (7)
Avatar - stegi
30. 7. 2007 17:54
Q5
na porovnanie pridávam pohľad na jemne maskovanú Q5:
[odkaz]
Avatar - Pekelná Micinka
30. 7. 2007 17:14
V Praze?
Tak možná 105ka s "navigací". [odkaz] >:D