Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Srbské řidiče zaskočila kalamita, desítky aut zmizely v závějích

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)
Desítky vozidel a lidí drží v Srbsku od čtvrtečního večera v zajetí sněhová kalamita na silnici mezi Zrenjaninem a Bělehradem.

Problémy s hustým sněžením a především silným větrem, který například v Bělehradě dosahoval rychlosti 83 kilometrů v hodině, hlásí celé Srbsko. Doprava na úseku Zrenjanin-Bělehrad se podle svědků zastavila ve čtvrtek večer kolem 21:00, když silnici v důsledku silného větru zablokovaly dva kamiony. Podle pracovníka úřadu pro mimořádné situace Gorana Nikoliče, citovaného televizní stanicí B92, v zácpě uvázlo na 50 vozidel, která postupně zasypaly přívaly sněhu.

Kolik lidí v zasněžených autech zůstalo, je těžké odhadnout, řekl Nikolić. Podle jeho slov záchranáři ještě ve čtvrtek večer z kolony evakuovali 40 dětí a žen, ale řada lidí nechtěla vozy opustit a teď je to velmi obtížné. Od noci se silničáři snaží cestu uvolnit, ale práci jim znesnadňuje sněžení a hlavně vytrvalá fujavice.

Nikolić rovněž uvedl, že závěje, které se v místě vytvořily, dosahují dvou metrů. Jeden z uvázlých řidičů, který ráno volal státní televizi RTS, ale tvrdil, že někde jsou až čtyřmetrové nánosy. Zablokovaná kolona, v níž jsou i autobusy, je podle jeho odhadu dlouhá kolem čtyř kilometrů.

Kalamita trápí také jih Rakouska, kde místy napadl až metr sněhu. S problémy se potýkají i řidiči, neboť mnohé horské cesty jsou uzavřené, několik alpských údolí se tak ocitlo odříznuto od okolního světa. Taurská dálnice A10 ze Salcburku do Villachu je pro nákladní vozy nad 7,5 tuny uzavřená.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)