Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Suzuki zvažuje nové SUV na bázi Swiftu. Dorazí i do Evropy?

David Bureš
Diskuze (3)

Japonská automobilka už připravuje novou generaci populárního modelu Swift. Odvozeno by od něj mělo být i malé SUV.

Suzuki v následujícím období připravuje rozsáhlou proměnu své modelové řady. Aktuálně se představuje nová generace modelu S-Cross, počítá se také s modernizací Vitary a novou generací Swiftu. Právě té se týká zajímavá informace.

Podle zpráv japonského magazínu Best Car Web totiž na bázi nového Swiftu vznikne také malé SUV. Zatím není jasné, nakolik bude mít blízko výchozímu hatchbacku, zda půjde jen o zvýšenou oplastovanou verzi, nebo svébytně vypadají model. Dorazit má každopádně v roce 2024.

Základem se pak má stát sportovní provedení Swift Sport, což konkrétně neznamená sportovní naladění, jako použití jeho motoru. Konkrétně se tak v útrobách nového „Swiftu SUV“ má objevit mildhybridní benzinová čtrnáctistovka s přeplňováním.

Pokud si pak říkáte, že by toto „Swift SUV“ mělo velice blízko malému SUV Vitara, máte naprostou pravdu. Souvisí to s tím, že by tento model vůbec nemusel dorazit do Evropy, ale byl určen jen pro japonský trh. V domovské zemi Suzuki totiž aktuální Vitara propadla. Dovážela se tam z Maďarska (kde se vyrábí i pro Evropu), pod označením Escudo, kvůli nízkým prodejům však vůz na japonském trhu už skončil.

Možností je i to, že v tomto případě nemluvíme tak ani o „Swiftu SUV“ jako o nové generaci Vitary. Ta by jen zkrátka dostala základ v novém Swiftu, který má debutovat v roce 2022. Nechme se tak překvapit, jak to ještě bude.

David Bureš
Diskuze (3)
26. 11. 2021 19:12
No nevim
Článek na téma auta podobnýho Swiftu. V galerii asi nejpodobnější něco, odvozenýho z Ignisu a 3/4 fotek Vitary. Ze Swifta jsem tam nezahlídnul nic.
Avatar - sorpersa
26. 11. 2021 07:55
Pekné
No tak teraz sa poďme baviť o dizajne Suzuki, to je úplne iný dizajnový jazyk ako nový S Cross... prečo toto dokážu urobiť pekné so svojou vlastnou tvárou a S cross opätovne sprzniť.... Toto je super a dúfam že bude v EU...tomuto by som dal prednosť dokonca pred Yaris cross...veľmo veľmi podarené :yes:
26. 11. 2021 01:39
sem s nim
Swift je sympaticke auticko, ktore ale "nema" kufor. Toto preudoSUV by vyriesilo najvacsiu slabinu swiftu a do mesta a na okresku by uplne stacilo...