Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Takhle měl vypadat nástupce BMW i8. Zařízl ho koronavirus?

Marek Bednář
Diskuze (3)

BMW Vision M Next z roku 2019 bylo předobrazem nástupce modelu i8, nazvaného i16. Do sériové výroby se však nikdy nedostal, protože podle šéfdesignéra BMW „se svět v roce 2020 změnil“.

Automobilka BMW v letech 2014–2020 prodávala plug-in hybridní sporťák i8, který byl sice možná kontroverzní, ale poskytoval náhled do toho, jak by mohla vypadat sportovní auta budoucnosti. V současné době nemá nástupce, ovšem ten byl ve hře – a dokonce víc než to. BMW na jeho vývoji pracovalo.

Vyplývá to z příspěvku Domagoje Dukece, šéfdesignéra automobilky, na Instagramu. „Tohle je další dobře střežené tajemství: i16. Vznikla jako nástupce BMW i8 a osobně jsem se toho projektu účastnil,“ uvádí Dukec.

Video se připravuje ...

Vzpomenete-li si na koncept Vision M Next, který automobilka ukázala ve své centrále v Mnichově, není těžké vidět, že právě ten byl předobrazem pro vůz na Dukecem zveřejněných ilustracích. „Během necelých 12 měsíců bylo hotovo zvenčí i zevnitř. Klíčové bylo použít kompozitovou strukturu i8,“ doplňuje designér.

Jenže půl roku po odhalení konceptu přišlo něco, co celý svět ochromilo – pandemie koronaviru. Dukec ji jako důvod, proč i16 nespatřila světlo světa, výslovně neuvádí, ale naznačuje velmi silně: „Snažili jsme se, ale svět se v roce 2020 změnil, a tak práce na projektu musely bohužel být zastaveny.“ 

Anketa

Líbil by se vám takovýto nástupce BMW i8?

Ano, velice
Dá se
Stejně by neměl V12, tak je to jedno
Nic moc
Ne, hrůza

Marek Bednář
Diskuze (3)

Doporučujeme

13. 2. 2024 12:45
Re: Článek "jedna radost".
Ať jsem přihlášený nebo ne, nevidím v anketách nikdy nic...
13. 2. 2024 12:27
Re: Článek "jedna radost".
Já pod článkem výsledky vidím (když jsem přihlášený), v tuto chvíli je tam, že hlasovalo 98 lidí, a vítězí první možnost s 66%
13. 2. 2024 08:15
Článek "jedna radost".
A anketa také. Jen tak dál...

Anketa znamená průzkum veřejného mínění. Když nikdy nejsou zveřejněny výsledky ani průběhy zdejších anket, nechápu, jaký mají mít význam.

Hlasujte o auto roku, stejně vám nikdy neřekneme, které zvítězilo. :-)

Fakt panoptikum.