Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Technologie Mercedes-Benzu Sprinter: Další pomocníci

Ivo Semrád
Diskuze (2)
Tento měsíc bude na český trh uvedena nová generace Sprinteru. Jaké inovace podporující produktivitu vozidla můžeme očekávat?

Na klesající efektivitu přepravy zboží na poslední kilometry reaguje nový model Sprinter několika opatřeními. Nová služba Mercedes Pro connect poskytuje osm balíčků konektivity, které přinášejí vyšší efektivitu, nižší provozní náklady, zlepšenou dostupnost vozidla a optimalizovanou komunikaci v rámci flotily. To vše výrazně snižuje pracovní zátěž manažerů, správců vozového parku, kontrolorů, dispečerů i řidičů.

Nízká nákladová hrana verze s předním pohonem, či bezklíčkové zapalování představují funkce, které výrazně usnadňují práci a zlepšují efektivitu při dodávkách potravin. Při těsném parkování a manévrování se hodí parkovací balíček s parkovacím asistentem a zpětnou kamerou. Varuje řidiče před překážkami pomocí obrazu a zvukové výstrahy. Snímače pokrývají celý prostor vpředu, vedle a za vozidlem.

Stále oblíbenější pro co nejefektivnější nakládku zboží tvoří řešení In-Van-Delivery, tedy nakládka například náhradními díly do vozidla přes noc. To však přináší také nové problémy. V první řadě musí dodavatelé dostat klíče od vozidla a ve druhé řadě se při doplňování zásob do vozidla neodeberou přebytečné díly. Odpovědí pro budoucnost může být malý smart-return-box, určený pro vracení vozidla. Již není nutné se prohrabovat záplavou klíčů

a odemykání lze omezit na určitý časový interval, během něhož lze vozidlo odemknout mobilní aplikací s využitím nových služeb konektivity.

Nové koncepce přepravy osob, které se budou týkat i venkovských oblastí, vyžadují vyšší individualizaci lokální osobní přepravy. Fixní cesty a časy se stanou minulostí. Vize individualizované veřejné dopravy se díky službám konektivity stává reálnou možností. Cestující mohou pomocí aplikace požádat o nový Sprinter. V tomto scénáři budoucnosti se zaslané požadavky zobrazují automaticky v telematickém systému, který automaticky přizpůsobí trasu s přihlédnutím k aktuální dopravní situaci. Nový Sprinter data nejen dostává, ale také zasílá. V budoucnosti budou snímače v sedadlech registrovat počet cestujících, předávat jej do aplikace a uvádět v soulad požadavky s dostupnou kapacitou.

Ivo Semrád
Diskuze (2)
Avatar - Bubáq
3. 9. 2018 08:57
Dobrý den, autore, dobrý den redakce!
Ať dělám co dělám, smysl této věty se mi odhalit nepovedl: "...a ve druhé řadě se při doplňování zásob do vozidla neodeberou přebytečné díly".
Čtete po sobě své výplody? Jste si jist, že jim budou čtenáři rozumět?
A co redakce ACZ? Vy ty výplody neredigujete? Jste si jisti, že takto přejatý článek z Auto "Profi" je srozumitelný?
Tolik odfláknuté práce na stránkách ACZ za srpen, a vy zahájíte září stejným stylem....
3. 9. 2018 08:02
Ble ble
Po přejití z Dodge RAM na Sprintery v Kanadě, vyšlo najevo, jakej je MB sjáč. Nechtějí to ani zadarmo.... A takový je okolo novejch typů vždycky slávy... Myslim, že zpátky Dodge, bude krok vpřed.