Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tesla plánuje novou Giga-továrnu

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (14)
Tesla Motors se připravuje na rozšiřování své produkce a hodlá v USA postavit nový výrobní podnik, který prozatím označuje jako Giga-továrnu.

Pro výrobu svých elektromobilů přestavěla společnost Tesla Motors bývalý výrobní podnik General Motors a Toyoty v kalifornském Freemontu. Na svém kontě má zhruba 30.000 vyrobených elektromobilů Model S a v plánu má další rozšiřování nabídky svých modelů.

Do těchto plánu je zahrnuta již dříve zmiňovaná výstavba továrny v Evropě a také podnik označovaný samotnou společností jako Giga-továrna. Ten má produkovat lithium-iontové baterie a pro svůj provoz v hojné míře využívat obnovitelné zdroje energie v podobě větru a slunce.

O místě kde nová Giga-továrna vyroste prozatím nebylo rozhodnuto, ale spekuluje se o Novém Mexiku a Nevadě. V souvislosti s druhým jmenovaným státem je zmiňován i jediný lithiový důl ve Spojených státech.

Výstavba vlastní továrny na baterie pro elektromobily má společnosti Tesla Motors pomoci snížit náklady na produkci svých vozidel, protože v současnosti je jejím dodavatelem baterií Panasonic, který se má stát partnerem v novém podniku. Zároveň má tento podnik pomoci i k dosažení rychlejšího tempa při zavádění nových technologií.

Nová Giga-továrna má podle informací neoficiálních zdrojů s největší pravděpodobností vyrábět baterie pro třetí generací vozidel značky Tesla. U nich se očekává, že budou podstatně méně nákladné než stávající Model S a budou se prodávat ve větších objemech.

Nástup třetí generace elektromobilů značky Tesla se očekává kolem roku 2016 a má se jednat o několik různých modelů. V základním provedení mají mít dojezd na jedno nabití okolo 320 km a to i přesto, že jejich baterie budou menší než u současného modelu.

V rámci třetí generace vozů Tesla se máme dočkat sedanu, u nějž se spekuluje o názvu Model E. S ním hodlá americký výrobce elektromobilů začít konkurovat evropským prémiovým značkám a namířeno má přímo proti BMW řady 3. Cena tohoto modelu se má pohybovat pod 40.000 amerických dolarů (zhruba 800.000 Kč). Na stejné platformě má vzniknout i crossover a možný je i příchod sportovního modelu, odkazujícího na první Teslu Roadster.

Než třetí generace elektromobilů Tesly nastoupí má pokračovat současný Model S, který bude průběžně modernizován a doplnit jej má koncem letošního roku i crossover s označením Model X.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (14)
2. 3. 2014 11:43
Re: Musk
ty cvoku!! a není už náhodou [odkaz] [odkaz]
>:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D
2. 3. 2014 11:42
Re: Musk
nesaháš Muskoj ani po .... vlastně ty se s ním nedáš vůbec rovnat, ty seš evropskej otrok, nicka co nic nedokázala, ropnej zaprodanec abys měl vůbec nějaký status?? >:D
2. 3. 2014 11:30
Re: Musk
taktak a slušelo by se možná ještě dodat [odkaz] ;-)
26. 2. 2014 10:39
jo jo
má, malo by, je v pláne, údajne, podla vyjadrenia, podla muska... Nepamätám si, že by gates/jobs toľko kecal, ten konal (aj keď sa neskôr rozkecal, ale to už bol efekt slávy) a nepamtám si, že by dostávali také masívne doty. Dôvod muskových siláckych rečí je jasný: potrebuje udržať záujem a dotácie a keďže skutkami to zatiaľ moc nejde, treba reči, tie sú grátis, už len čakám, kedy vyhlási, že má v pláne postaviť elektroraketu. Chcel by som, aby sa elká presadili, sú tichšie a nsmrdia priamo do nosa. Ale dnes to nebude, ako hovorí aragorn.
26. 2. 2014 10:14
Re: bublina
no proto asi maji v planu i dalsi modely a snizovani nakladu, a trh se nasiti as za hooooooodne hooooooodne hooooooodne dlouho, maj z ceho ukusovat (asi 99.9% trhu >:D )